Dvadeset godina od zločina u Štrpcima

Beograd – Dve decenije od otmice putnika iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar u Štrpcima obeležen je juče. Voz 671 je 27. februara 1993. zaustavila grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti. Do sada su pronađena tela tri oteta Bošnjaka.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“ su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gde su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu. Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima. Opština Prijepolje je na dan otmice organizovala tradicionalni prijem porodica devet otetih i ubijenih iz Prijepolja, a kod spomen-kompleksa govorio je predsednik opštine Emir Hašimbegović i predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević. Hašimbegović, koji je primio porodice otetih i ubijenih putnika, uručio im jednokratnu novčanu pomoć i obavestio ih da opština i dalje pokušava da reguliše njihova prava. Sa porodicama otetih razgovarao je i Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koji je poručio da se zločin nad otetim muslimanima Bošnjacima nikada ne sme zaboraviti..

Organizacija Žene u crnom zatražila je da svi organizatori planeri i izvršioci tog zločina budu kažnjeni. „Zna se ko je bio na vlasti kada je počinjen zločin, predsednik Jugoslavije bio je Dobrica Ćosić. Krivci nisu kažnjeni, a osuđen je samo jedan puki izvršilac, Nebojša Ranisavljević“, rekla je koordinatorka Žena u crnom Staša Zajević. Žene u crnom su 20 godišnjicu zločina u Štrpcima obeležile ispred ulaza u glavnu železničku stanicu u Beogradu. Okupljeni su nosili transparente „Odavde je krenuo voz smrti“, „20 godina zločina u Štrpcima“ i „Zaborav zločina je zločin“.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović rekla je na skupu da je žalosno što je državu potrebno podsećati da mora da reši taj zločin. „Žalosno je i što su porodice žrtava bez ikakvih prava, jer su po zakonu civilne žrtve rata samo žrtve neprijateljskih formacija, a vojska Republike Srpske se ne smatra za neprijateljsku vojsku“, rekla je Orlovićeva.

Vekarić: Bilo zataškavanja zločina

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da u slučaju Štrpci postoje brojni problemi i da je od početka očigledno da je bilo zataškavanja tog zločina.

„Postoje brojni problemi i očigledno zataškavanje tog zločina od samog njegovog izvršenja. Da li Srbija priznaje žrtvama njihova prava – odgovor je svakako ne u dovoljnoj meri, ali sama istraga koja se vodi u našem tužilaštvu budi nadu da ćemo doći do konačnog rezultata, odnosno do odgovornih izvršilaca i onih koji su možda znali, a nisu sprečili takav zločin“, rekao je Vekarić gostujući u Vestima TV B92.

Share