Izrečene presude “Siminim četnicima” najokrutnijoj jedinici iz devedesetih: Ubijali, mučili, silovali…

Za teške zločine protiv Roma izvršene 1992. godine u okolini Zvornika, sedmoro pripadnika paravojne jedinice “Simini četnici” osuđeni su na kazne zatvora od dve do maksimalnih 20 godina.

Izricanju presude je prisustvovao i Zijo Ribić, koji je u vreme počinjenih zločina imao osam godina i kojeg su “Simini četnici” bacili u jamu u kojoj su mu bile majka i sestra, ali je uspeo da se spase. Duboko potresen, mogao je samo da kaže: “Dokazano je šta se desilo mom narodu.”

Zoran Stojanović – Trcko iz Loznice i Zoran Đurđević iz Šapca osuđeni su na 20 godina, Zoran Alić sa Uba i Tomislav Gavrić Gavra iz Šapca osuđeni su na po deset, a Dragana Đekić iz Beograda i Đorđe Šević iz Sremske MItrovice osuđeni su na po pet godina.

Ševiću, koji je ranije osuđen zbog ratnih zločina na 15 godina zavora izrečena je jedinistvena kazna od 15 godina. Damir Bogdanović iz Rume osuđen je na dve godine.

Osim optuženih, utvrđeno je da su u zločinima učestvovali još neki pripadnici ove jedinice koji nisu identifikovani, a sada se slobodno šetaju.

Šestoro optuženih došlo je na izricanje presude, dok je Zoran Stojanović u bolnici. Tokom trajanja postupka, sa slobode su se se branili Stojanović, Gavrić, Đekić i Bogdanović, a predmet je u Specijalnom sudu vođen pod imenom “Zvornik 5”.

Ovu jednicu je predvodio pokojni Sima Bogdanović.

Pakao kroz koji su žrtve “Siminih četnika” prošle

Među zločinima koji im se stavljaju na teret najgori su ubistvo trudne žene s detetom od dve godine u naručju, kao i ubistva sedmoro dece (starosti 2,4,5, 7, 10 i dvoje po 13 godina).

Pre nego što su ubili devojčicu Z.R. (13), silovali su je.

Jedno dete koje su mučili bacili su u jamu u koju su pre toga bacli i ubijene starije osobe, među kojima su bili i roditelji deteta, koje je tražilo svoju majku.
Silovali su i devojčicu od 15 godina, a dedu i unuka su primorali na međusobni oralni seks. Jednojj od žrtava su nožem odsekli penis.

Sve žene su silovali više puta, a jednoj od njih su kleštima iz usta iščupali dva zlatna zuba. Sve žrtve su terali da goli šetaju napolju, dok je bilo hladno. Žrtve su bacali u jamu iz koje se ranije vadio pesak.

Sve žene su pre silovanja terali da gole igraju po stolovima i razbijenim čašama. Među njima su bile i devojie od 13 i 15 godina.

To se sve dešavalo 1992. godine u selima u okolini Zvornika (Šetić, Skočići, Malešić). U selu Šetići je zločin bio u mestu Hamzići.

Za Đorđa Ševića, Zorana Stojanovića i Zorana Đurđevića tužilac je zatražio po 20 godina kazne, za Alića, Đekića i Gavrića po 10, a za Bogdanovića osam.

Završnu reč je imao zamenik tužioca za organizovani kriminal Milan Petrović.

– Zbog ovoga što su učinili optuženi koji pripadaju državi kojoj i mi pripadamo ja sam kao čovek užasnut i osećam težinu muka koju su oštećeni preživeli. Te muke su me podsticale da kao tužilac uložim maksimum napora da se ovaj događaj potpuno rasvetli – rekao je Petrović.

Presudu je donelo tročlano veće s predsedavajući sudijom Rastkom Popovićem.

Vekarić: Pravda delimično zadovoljena

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je pravda delimično zadovoljena.
– Presudom smo delimično zadovoljni, a o žalbama ćemo odlučiti kada dobijemo pismeni otpravak presude – rekao je Vekarić.

Share