Kandić: Ne poistovećivati presudu Haradinaju sa Gotovinom

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da ne treba poistovećivati oslobadjajuću presudu Ramušu Haradinaju sa presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču, podsetivši da je i prvostepena presuda jednom od bivših komandanata OVK bila oslobadjajuća.

Kandić je Tanjugu rekla da je data šansa tužilaštvu da izvede nove dokaze i pokuša da nadje vezu izmedju dokaza i direktne odgovornosti, ali da takvih dokaza ili nije bilo ili nisu imali dovoljno kredibiliteta i validnosti.
Ona je rekla i da je novi svedok bio krajnje neopouzdan što je odbrana to lako iskoristila istovremeno ocenivši da je čitavo suđenje obeležilo to da su se svedoci plašili da svedoče.
Prema njenim rečima strah svedoka, zbog kojeg je delimično i ponovljeno suđenje je ostao do kraja prisutan.
Kandić je rekla i da treba imati u vidu i da su predmet obeležili nekredibilni svedoci koje je, kao je istakla, ponudilo tužilaštvo Tribunala u Hagu, a koje je pribavilo u saradnji sa državnim organima Srbije.
Kandić je kazala da iz pravnog ugla ne može biti neke primedbe na presudu i da se ne može tvrditi da je presuda politička tamo gde ne može da bude primedbe na nju na osnovu izvedenih dokaza koji ne upućuju na vezu izmedju zločina i optuženih.
Kada je jasno da nema pravnih elemetanata ili da je presuda politička a ne pravna, kao u slučaju hrvatskih generala, onda je to nešto što se mora reći, dodala je ona.
Predsednica FHP je ponovila da se mora reći tačno ono što jeste ističući da se za presudu hrvatskim generalima ne može reći da odgovara dokazima koji su izvedeni dok današnja presuda odgovara onome što je izneseno pred sud.
“Da su ponudjeni drugi dokazi i država Srbija više uložila, a ne da je slala kompromitujuće dokaze verujem da bi i presuda (Haradinaju) bila drugačija” rekla je Kandić.
U saopštenju FHP je ocenila da ni prvobitnim a ni delimično ponovljenim sudjenjem u ovom predmetu nije zadovoljena pravda za žrtve zločina koji su navedeni u optužnicama.

Share