Kandić: Očekivala sam i žešće reakcije u Srbiji zbog Gotovine

Za današnjeg privatnog posjeta Vukovaru, ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je odala počast žrtvama na Ovčari

Govoreći o nedavnim oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Gotovini i Markaču koje su u Srbiji zazvale političko-emocionalne reakcije i podsjetila kako je Haaški sud donio brojne presude koje u Srbiji, osim u ekstremističkim krugovina, nisu izazivale posebne reakcije. Očekivala je, kaže i žešće reakcije Beograda, od organiziranja prosvjeda do prekida odnosa s Hrvatskom.

– Mislim da je ipak bilo kontrole u političkim reakcijama, a to ima veze s tim tko je na vlasti. Ipak su na vlasti oni koji su odgovorni za početak rata i za ono što se u ratu događalo, za 12.000 žrtava u Hrvatskoj, 10.500 na Kosovu i 95.000 u BiH. Ne bi Republika Srpska i njihove oružane formacije mogle počiniti tolike zločine da nije bilo sudjelovanja Srbije. Na vlasti su oni koji su odgovorni za teško nasljeđe prošlosti i otuda njihova blaža reakcija od neke koja je mogla dovesti Srbiju u kaos i regionalne odnose daleko više ograničiti nego što je to u ovom trenutku – drži ravnateljica Fonda za humanitarno pravoSpomenula je i podizanje šest optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj koje je najavio srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, i ocjenila ih “izrazito političkima”.

– Ako je Tužiteljstvo imalo dokaze u tih šest slučajeva bilo bi normalno, temeljem sporazuma o suradnji tužiteljstava Hrvatske i Srbije, da se već rješavaju kao što su i drugi slučajevi rješavani. Navedeni argument da se čekala haaška presuda pa su nakon nje slobodni izaći s istragom vezanom za tih šest slučajeva nije točan jer se u njima ne optužuju Gotovina i Markač već neki drugi – pojasnila je Nataša Kandić. Ona drži kako bi, kao i do sada, svaka država trebala i nadalje suditi svojim državljanima, a tužiteljstva surađivati.

 

 

 

 

 

Share