Sjeverincima Srbija ne priznaje status civilnih žrtava

Fond za humanitarno pravo (FHP) uložio je žalbu na odluku Opštinske uprave u Priboju da kao neosnovane odbije zahteve tri porodice otetih muslimana 1992. godine u Sjeverinu da im se zvanično prizna status porodica civilnih žrtava rata u Srbiji.

Fond, koji je u ime porodica pokrenuo postupke, saopštio je da je pre dva dana uložio žalbu Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike protiv rešenja Opštine Priboj jer smatra da je ono protivno Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama kojima se štite ljudska prava.

Zahtevi porodica žrtava ratnog zločina iz Sjeverina odbijeni su, kako je navedeno u saopštenju, zbog kriterijuma koji se nisu primenjivali prema žrtvama srpske nacionalnosti.
FHP je o pritužbama protiv Opštinske uprave u Priboju obavestio i Zaštitnika građana Sašu Jankovića.
U selu Mioče, gde put do Priboja prolazi kroz Republiku Srpsku (Bosna i Hercegovina), pripadnici srpske vojne formacije Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, oktobra 1992. godine zaustavili su autobus, i nakon legitimisanja putnika izveli samo muslimane, 16 meštana Sjeverina – 15 muškaraca i jednu ženu. Streljani su u Višegradu, a do sada je pronađeno samo jedno telo u jezeru Perućac.
Za taj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora.


FHP: Protivustavna odluka

Beogradski Fond za humantirano pravo kritikovao je večeras odluku kojom Srbija Sjeverincima ne priznaje status civilnih žrtava rata i time uskraćuje pravo na penziju članovima njihovih porodica.
FHP je u ime porodica otetih Sjeverinaca u sredu uložio žalbu u kojoj se navodi da je takva odluka protivna Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama kojima se štite ljudska prava.
U žalbi FHP ukazuje da su zahtevi porodica žrtava ratnog zločina iz Sjeverina odbijeni zbog kriterijuma koji se nisu primenjivali prema žrtvama srpske nacionalnosti. FHP je na osnovu zakona o informacijama od javnog značaja, došao do inforamcija da se u slučaju srpskih žrtava, državljana BiH i Hrvatske taj princip ne poštuje.
U septembru FHP je pokrenuo postupak u ime Rasima Pecikoze (oca nestalog Seada), Dževada Koldžića (sina nestale Melvide), Ramiza i Safije Ćatović (roditelja nestalih Ramahudina i Sabahudina) i njihovih sestara Azre Bihorac i Ramize Oparnice. (Beta)

 

Share