Godišnjica ubistva u Lovasu

Lovas – Polaganjem venaca i paljenjem sveća juče je obeležena 21. godišnjica zločina u hrvatskom mestu Lovas u kome su pripadnici paravojne formacije „Dušan Silni“ ubili i ranili 51 hrvatskog državljanina.

Komemoraciji su, osim preživelih i porodica stradalih, prisustvovali i predsednik opštine Lovas Stjepan Milas, zamenik hrvatskog župana Željko Cirva, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, kao i predstavnici nevladinih organizacija iz Hrvatske i Srbije, među kojima Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

Stjepan Milas, predsednik opštine Lovas, najavio je skoro postavljanje spomenika u znak sećanja na stradale.

Ivan Mujić, jedan od preživelih u Lovasu, kaže za Danas da je zadovoljan što su odgovorni za zločine u Lovasu kažnjeni, ali napominje da su mnogima od njih izrečene minimalne zatvorske kazne.

– I dan-danas se sećam onoga što sam preživeo pre 21 godinu. Imao sam teške telesne povrede i povrede unutrašnjih organa, ali sam zahvaljujući lekarskoj pomoći preživeo. Nažalost, mnogi moji sugrađani nisu bili te sreće – kaže Mijić. On dodaje da je u nekoliko navrata do sada svedočio u Haškom tribunalu, kao i u sudu u Beogradu, a uskoro će opet svedočiti u Hagu u slučaju protiv Gorana Hadžića.

Odgovorni za zločine u Lovasu osuđeni su u junu ove godine.

M.D.M

Share