Zbog torture Srbija treba da plati 360.000 dinara Bošnjaku

Beograd – Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se Republika Srbija obavezuje da plati 360.000 dinara Seadu Rovčaninu, Bošnjaku iz Prijepolja, jer su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zlostavljali 1993. godine, saopšteno je juče iz Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Portparolka tog suda Gordana Vuković izjavila je da je presudom od 11. juna usvojen tužbeni zahtev po kojem je država u obavezi da Rovčaninu isplati 160.000 dinara na ime duševnih bolova zbog umanjenja životnih aktivnosti i 200.000 dinara na ime pretrpljenog straha.

Presudom je utvrđeno da su pripadnici MUP Srbije 27. oktobra 1993. godine priveli Rovčanina u policijsku stanicu u Prijepolju, tukli ga i prisilili da potpiše priznanje da poseduje oružje, navodi se u saopštenju FHP. Navodi se da će presuda ukoliko postane pravosnažna doneti samo delimičnu satisfakciju Rovčaninu, jer je na pravdu čekao 19 godina, a počinioci nisu kažnjeni i rade kao policajci. Tortura koju je preživeo ostavila je trajne i ozbiljne posledice po zdravlje Seada Rovčanina, ističe se u saopštenju.

Share