Utvrditi da li je sudija umešan u otmicu Bokšija

Fond za humanitarno pravo u februaru prošle godine pokrenuo je inicijativu za razrešenje i utvrđivanje krivične odgovornosti sudije Ustavnog suda Srbije Tomislava Stojkovića, zbog sumnje da je direktno umešan u krivična dela otmice i iznude, tvrdi za Danas Nataša Kandić, direktorka Fonda. Naime, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, Stojković je umešan u otmicu advokata Fonda Tekija Bokšija iz Đakovice, koja je izvršena 3. decembra 1999. godine na putu Sremska Mitrovica – Beograd, kod Dobanovaca.

U izveštaju advokata Tekija Bokšija, u koji je Danas imao uvid, ističe se da je on tog dana, kada je otet zajedno sa kolegama, bio u Sremskoj Mitrovici, radi posete zatvorenicima, kosovskim Albancima, kao advokati Fonda za humanitarno pravo. U izveštaju se ističe da su ga otmičari legitimisali pokazujući policijske isprave i značke, a da su ga nakon toga nasilno odvojili od kolega, ugurali u policijsko vozilo i vezanog lisicama sproveli do Beograda. U garsonjeri na Novom Beogradu držali su ga 13 dana, sve dok njegova porodica nije sakupila 100.000 maraka za otkup. U otmici i iznudi učestvovalo je više lica koja Fond tereti za krivična dela otmice i iznude.

Kako navodi Bokši, Tomislav Stojković, tada advokat, primio je u Merdaru na ruke 100.000 maraka za otkup od Bokšijeve žene, a primopredaju su zabeležile kamere Unmikove policije i Kfora, kojima je porodica ranije prijavila otmicu.

Nataša Kandić ističe da je Fond za humanitarno pravo inicijativu za razrešenje sudije Stojkovića uputio tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsednici Skupštine Slavici Đukić Dejanović, poslanicima, ministarki pravde Snežani Malović, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i Opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda.

– Odmah mi se javila predsednica Vrhovnog Kasacionog suda Nata Mesarović, koja je pokazala veliku zabrinutost i spremnost da preduzme hitne mere. Rekla mi je da je obavestila predsednika Ustavnog suda, zamolila me da ne objavljujemo informaciju, a da će on morati da napusti sud. U istom mesecu imala sam sastanak sa ministarkom pravde, koja je bila veoma odlučna da mora nešto hitno da se preduzme. Njoj sam predala audio-snimak razgovora supruge advokata Tekije Bokšija sa Tomislavom Stojkovićem, u vreme događaja, u decembru 1999. kada je bio advokat. Obećala mi je da će audio stručnjaci pokušati da tehnički unaprede snimak, kako bi se bolje čulo, ali nikada nisam dobila informaciju da li je to učinjeno. Molila me je da ne izlazimo u javnost sa slučajem, obećavajući odlučno reagovanje državnih institucija, ukazuje Kandićeva.

Bez komentara iz Ustavnog suda

Predstavnici Ustavnog suda Srbije ostali su juče nedostupni za komentar povodom inicijative Fonda za humanitarno pravo da sudija Stojković bude razrešen, kao i da se utvrdi njegova eventualna krivična odgovornost, u ovom slučaju otmice.

Autor: M. D. Milikić

Share