Doneti program za odštetu žrtvama

Beograd – Fond za humanitarno pravo ocenio je juče da sudovi u Srbiji dosuđuju ponižavajuće i nepravilne novčane nadoknade nesrpskim žrtvama i najavio da će uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda, kojom je državi Srbiji naloženo da petorici kosovskih Albanaca isplati odštetu od 1,3 miliona dinara.

Kako za Danas objašnjava Petar Žmak iz Fonda za humanitarno pravo, oštećeni Albanci su dobili odštetu, jer su od 1999. godine bili nezakonito pritvoreni od osam do 17 meseci i jer su ih zlostavljali pripadnici MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije. On dodaje da ova organizacije trenutno vodi postupke vezane za 52 žrtve, koje su bile nezakonito pritvarane.

– Od nove Vlade Srbije tražićemo da donese program, kako bi sve ove žrtve dobile adekvatnu odštetu a da ne moraju to sudski da zahtevaju. Takav program nedavno je donesen povodom isplaćivanja odštete žrtvama, koje su posle Drugog svetskog rata bile na Golom otoku, objašnjava Žmak.

Naš sagovornik ističe da je MUP Srbije prilikom hapšenja prekršio tadašnji Zakon o krivičnom postupku, jer između ostalog nije obaveštavao porodice o hapšenju.

– Njima je bilo onemogućeno pravo na fer suđenje. Porodice su morale da idu u Niš, gde su se vodili postupci, i da plaćaju velike troškove advokatima kako bi njihovi najbliži bili oslobođeni. Takođe, u optužnicama su se ljudi optuživali za terorizam, što nije tačno, ističe Žmak.

Naime, sudovi su do sada utvrdili da su pripadnici MUP-a i Vojske Jugoslavije bez pravnog osnova uhapsili Tahira Bitićija, Rahmana Elšanija, Husniju Podrmičakua i Bekima Istogua, koji su u tokom boravka u zatvoru bili izloženi torturi koja im je trajno narušila zdravlje.

Share