Za ratne zločine devet optuženih i 17 osuđenih

BEOGRAD – Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji je prošle godine podiglo optužnice protiv ukupno devet okrivljenih zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pokazuju podaci nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo.

Od 13 postupaka koji su bili u toku, Odeljenje za ratne zločine je u šest predmeta donelo presude kojima je 17 optuženih osuđeno, dvoje oslobođeno krivične odgovornosti, a preostalih sedam postupaka su još u toku.

Apelacioni sud u Beogradu je 2011. godine doneo 11 odluka po žalbama izjavljenim na presude Odeljenja za ratne zločine, kojima je pravnosnažno osudio 12 optuženih, a u odnosu na 15 optuženih ukinuo prvostepene presude i naložio da im se ponovo sudi.

U 2011. godini, pred sudovima opšte nadležnosti vodjena su tri postupka zakrivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i što su predmeti “Kušnin” pred Višim sudom u Nišu, predmet “Orahovac” pred Višim sudom u Požarevcu, predmet Oto Palinkaš pred Višim sudom u Kraljevu.

 

Pred Višim sudom u Nišu je vođen i postupak za etnički motivisano krivično delo ubistva u predmetu Emini.

Fond za humanitarno pravo je 2011. godine zastupao oštećene u četiri predmeta pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu – Ćuška, Skočić, Zvornik III/IV i Lovas, dok su posmatrači FHP pratili glavne pretrese u ostalim postupcima koji su vođeni pred ovim sudom, kao i glavni pretres u predmetu Kušnin.

Pored statističkih podataka, FHP u izveštaju iznosi i svoje zaključke o regionalnoj saradnji organa nadležnih za ratne zločine, konstatuje slabu primenu međunarodnog prava, lošu zaštitu svedoka.

Takođe se bavi “ograničavanjem kritičke reči” prema sudjenjima za ratnezločine, a kritikuje i krivično zakonodavstvo kojim se pravo na zastupanje oštećenih ograničava na advokate.

Povodom tog izveštaja sutra u Medija centru u Beogradu biće održana javna debata na kojoj će govoriti predstavnici Fonda, Tužilaštva za ratne zločine i Misije OEBS u Srbiji.

Share