Nataša Kandić: Sud odlučuje po nalogu političara

b92

Beograd – B92- Reagujući na tužbu za klevetu koju je protiv nje podneo načelnik Generalštaba, direktorka FHP Nataša Kandić kaže da je tužbu očekivala i da je ona politička.

Prema rečima Nataše Kandić, tužba protiv nje je posledica političkog trenutka u kome nikome ne odgovara da istražuje odgovornost pojedinih generala za ratne zločine i koji poglavlje o ratnim zločinima završava sa onima koji su do sada osuđeni.

“Očekivala sam tužbu ranije, ali se pokazuje da im je bilo ipak potrebno vreme da pripreme ono o čemu su s takvom lakoćom govorili i Tužilaštvo i ministar Šutanovac”, kazala je za B92 direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Na pitanje šta će se desiti sa tužbom koju je FHP pokrenuo protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, a koja je predata Prvom osnovnom sudu u Beogradu, na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću, koji je krajem januara ove godine objavio Fond, Kandićeva kaže da ne očekuje da se desi ništa, jer sud radi po nalogu političara.

Portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić potvrdila je za B92 da je tužba Kandićeve predata tom sudu.

“Ono što će se događati s tom tužbom, to je već bilo najavljeno u rečima ministra Šutanovca. On je unapred rekao da će sud utvrditi da je ona laž i neistina, tj. da su izneti podaci koji ne odgovaraju činjenicama. On je unapred znao šta su činjenice, šta će sud da utvrdi. Tako da, sa ovom tužbom možemo da očekujemo, ja lično očekujem, da sud, kako ga je opisao ministar Šutanovac, potvrdi ono što jedan politčar unapred kaže”, izjavila je ona.

Ali ona dodaje: “Doći će i neki drugi politički trenutak, kada će se o tim rečima ministra Šutanovca raspravljati na drugačiji način. Taj drugačiji način će otvoriti pitanje tog dosijea u kontekstu činjenica koje je FHP izneo u tom dosijeu”.

Kandićeva kaže i da je zaključak Tužilaštva za ratne zločine da u optužnici FHP protiv generala Dikovića nema elemenata koji navode da je on odgovoran za ratne zločine, zapravo, politilka odluka.

“Mislim da je dovoljno suditi o tom zaključku Tužilaštva za ratne zločine što su uspeli da ga donesu u toku noći, dok godinama ne uspevaju da završe neke istrage, ili podignu optužnice. Čak je i tužilac Vukčević rekao: ‘Mi smo proverili, od nas su tražili’. Potpuno je jasno ko je od njih to tražio. Političari su tražili od Tužilaštva za ratne zločine da potvrde ono što su oni hteli, a to je da nema nijednog podatka koji bi pozivao na krivičnu odgovornost ili političku odgovornost generala Dikovića”, kaže ona.

“I to je jedna reakcija Tužilaštva za ratne zločline, koja veoma svedoči o ovom političkom trenutku. Znači, imamo institucije koje su u funkciji političkog tumačenja kako se treba odnositi prema odgovornosti za počinjene ratne zločine”, zaključila je direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Share