Beta: Policajci-insajderi: Životi su nam ugroženi

Piše: Dinko Gruhonjić

BEOGRAD, 16. septembra 2011. (Beta) – Trojica bivših pripadnika posebnih jedinica policije, koji su svedočili o ratnim zločinima koje su činili pojedini pripadnici srpske policije na ratištima širom bivše SFRJ, optužili su danas Jedinicu za zaštitu svedoka i Tužilaštvo za ratne zločine da zapravo štite ratne zločince.

Policajci su na Konferenciji o domaćim suđenjima za ratne zločine u Beogradu ispričali da su svojim očima gledali na ratištima kako pojedini srpski policajci čine teške ratne zločine i da su odlučili da o tome svedoče i daju iskaze Tužilaštvu za ratne zločine. Optužili su Tužilaštvo da je ono otkrilo njihov identitet, iako im je garantovana zaštita.

“Gledao sam svojim očima kako ubijaju metkom u čelo decu mlađu od 13 godina, kako siluju žene, ubijaju civile. A oni koji su naređivali te zločine su u međuvremenu napredovali”, ispričao je bivši pripadnik Specijalnih antiteroristicckih snaga (SAJ) MUP-a Srbije Bojan Zlatković.

Zlatković je naveo da je svedočio pred Tužilaštvom za ratne zločine 2006. godine i da je potom prošao kroz “golgotu i torturu”, nakon što je ubačen u program zaštite svedoka, za šta je okrivio Jedinicu za zaštitu svedoka.

“Jedinica za zaštitu svedoka je zapravo jedinica za zastrašivanje svedoka”, rekao je Zlatković, koji  je u julu ove godine svojevoljno izašao iz programa zaštite svedoka.

Zlatković, kao i penzionisani policajci Jovan Golubović i Slobodan Stojanović, ispričali su da su u svojim sredinama etiketirani kao “izdajnici”, zbog toga što su hteli da svedoče o ratnim zločinima koje su videli.

Oni su naveli da im je motiv za svedočenje bilo da pokažu da nije cela srpska policija činila zločine na ratištima na prostoru bivše SFRJ, već samo pojedinci, koji sebe danas proglašavaju ratnim herojima. Dodali su da su nakon pada Miloševićevog režima poverovali da se Srbija promenila nabolje.

“Bio sam očevidac raznih ubistava, pljački, silovanja i nisam mogao više da ćutim o tome”, ispričao je Jovan Golubović.

On je naveo da su policajci koji su bili pohapšeni nakon njegovog iskaza posle 90 dana pušteni iz pritvora “da se brane sa slobode” i dodao da mu i dan-danas prete.

Slobodan Stojanović je ispričao da su njemu i njegovoj familiji, kao i njegovim kolegama Goluboviću i Zlatkoviću, neprestano ugroženi životi, dok su njemu bacilli bombu na kuću i na lokal, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Tužilac Mioljub Vitorović rekao je da je problem u tome što program zaštite svedoka ne funkcioniše dobro, zbog čega je zaštićene svedoke teško na odgovarajući način zaštititi.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić ocenila je da su svedoci -insajderi, poput ove trojice srpskih policajaca, u najgorem položaju, jer je protiv njih i lokalna zajednica, i društvo u celini i politička zajednica.

“Insajderi su u najgorem položaju, njih u Srbiji vide kao nekoga ko izdaje državu. To je priča koju serviraju oni koje su zločine počinili i koji pokušavaju sve da zaštite sopstvenu kožu”, kazala je Kandićeva.

Današnju konferenciju organizuju FHP, BIRN i OEBS.


Share