Do kraja 2010. zahtev vlastima da formiraju REKOM

BEČIĆI, 30. maj 2009. (Beta) – Koalicija za Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM) do kraja 2010. godine predaće vlastima država bivše SFRJ model REKOM-a i zatražiti od njih da formiraju tu komisiju.
Model REKOM-a podrazumeva viđenje nevladinih organizacija iz regiona o tome kako komisija treba da izgleda, rečeno je na završnoj sesiji Petog regionalnog foruma Koalicije za REKOM u Bečićima.

Koalicija za REKOM skupiće i milion potpisa građana u zemljama bivše SFRJ i tu peticiju takođe predati vlastima država bivše SFRJ.
Učesnici su ocenili da ovu komisiju treba da osnuju parlamenti država u regionu, a ne vlade ili predsednici.
Najavljeno je da će NVO insistirati i da budući REKOM u svom mandatu organizuje javna slušanja žrtava i insistirali na tome da se obezbedi da mediji, a pre svega javni televizijski servisi u regionu direktno prenose javna slušanja.

ARzatvaranje2

Zatvaranje Foruma: Prezentacija zaključaka sa radionica

Učesnici su se složili da sudski procesi protiv osumnjičenih za ratne zločine jesu pozitivna stvar, ali nisu dovoljna da bi se obezbedila satisfakcija za žrtve.
Predstavnici udruženja žrtava naveli su da mora jasno da se definiše ko su žrtve, kako bi se razdvojili oni koji su poginuli u ratu sa oružjem u rukama i oni koji nisu mogli da se brane.
Oni nisu mogli da se slože oko toga da li počinioci zločina treba da dobiju neku vrstu amnestije u zamenu za spremnost da javno svedoče.
Učesnici su se složili oko ideje da REKOM mora da sačini spisak svih žrtava ratova na prostoru bivše SFRJ, ali se nisu složili oko pitanja da li REKOM treba da se bavi uzrocima ratova ili samo utvrđivanjem činjenica.

Rslusanje3

Javno slušanje žrtava

Precizirano je da će konsultacije Koalicije za REKOM biti završene do kraja iduće godine
Koaliciju za REKOM čini više od 200 nevladinih organizacija iz regiona. U konsultacije su aktivno uključene nevladine organizacije i različita udruženja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i sa Kosova, a očekuje se da će koaliciji pristupiti i nevladine organizacije i udruženja iz Makedonije i Slovenije.
U Bečićima je usvojen i Statut Koalicije za REKOM i imenovani su organi koalicije.

ARvesna_natasa

Vesna Teršelič i Nataša Kandić u razgovoru sa učesnicima, na kraju Foruma

Share