Danas: Oslobođen bivši komandant odreda PJP

Veće za ratne zločine Okružnog suda izreklo presudu za ubistvo 50 članova porodice Beriša u Suvoj Reci marta 1999.

* TODOROVIĆ: Skandalozna odluka * KANDIĆ: Pravda nije zadovoljena

Autor: I. Pejčić

Beograd – Prvooptuženi na suđenju za zločin u Suvoj Reci na Kosovu, bivši komandant odreda Posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović, oslobođen je juče odgovornosti za naređivanje ubistva 48 albanskih civila 26. marta 1999.

Mitrović je obuhvaćen i istragom u drugom predmetu za zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine. U okviru te istrage marta ove godine uhapšeni su nekadašnji pripadnici PJP Nenad Stojković, Zoran Marković, Dragan Milenković i Zoran Nikolić.

Nakon izricanja presude u predmetu Suva Reka istražni sudija Veća za ratne zločine u okviru druge istrage odredio je pritvor Mitroviću. Kao razlog određivanja pritvora Mitroviću se navodi mogući uticaj na svedoke.

U nedostatku dokaza, juče su optužbi oslobođeni i Nenad Jovanović i Zoran Petković, dok je optužba protiv Ramiza Papića odbijena pošto je tužilaštvo odustalo od daljeg krivičnog gonjenja.

Na maksimalne kazne od po 20 godina osuđeni su bivši komandir Policijske stanice u Suvoj Reci Radojko Repanović i policajac Slađan Čukarić, na 15 godina osuđen je policajac Miroslav Petković, a na 13 bivši pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Predsednica sudskog veća Vinka Beraha-Nikićević obrazlažući presudu rekla je da su četvorica osuđenih krivi za smrt 50 civila od kojih su 48 bili članovi porodice Beriša i da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je utvrdio da su, kako je istakla, oni „nesumnjivo delovali sinhronizovano sa ciljem da ubiju albansko stanovništvo u Suvoj Reci“ 26. marta 1999.

Iz iskaza brojnih svedoka utvrđeno je, prema njenim rečima, da je Repanović odredio grupu u kojoj su bili Čukarić, Miroslav Petković i drugi policajci koji su učestvovali u opkoljavanju, razdvajanju, pretresanju civila i ubistvu u Zanatskom centru u piceriji Kalabrija.

Sudija Beraha-Nikićević istakla je da su Petković i Čukarić pucali u žene, decu i starce koji su bežali od policije, a da je Nišavić ubio Nedžada Berišu, supruga Šurete Beriše, jedne od tri osobe koje su preživele zločin.

– Neki događaji iz optužnice nisu dokazani, a svedočenja pojedinih svedoka retko su bila istinita ili su svedoci bili slabog sećanja – ukazala je sudija.

Dragoljub Todorović, zastupnik porodica oštećenih, kaže za Danas da je skandalozna odluka suda da se oslobodi Radoslav Mitrović.

– Ta presuda je katastrofalna i baca veliku senku na ovaj proces. Smatram da je Mitrović glavni čovek tog masakra. U prilog toj tvrdnji govori i to što ga optužuju i drugookrivljeni Jovanović, svedok A. Najviše dokaza je prikupljeno upravo za Mitrovića, tako da nije jasno na osnovu čega je oslobođen. Uostalom, i Mitrovićev alibi nije potvrđen tokom postupka – objašnjava Todorović. Kada je reč o drugim presudama Todorović ih ocenjuje kao realne.

Nataša Kandić, zastupnik porodica oštećenih rekla je da presudom pravda nije zadovoljena već se radi o pokušaju da se zaštite oni koji su bili na višim položajima.

– Ova presuda nije pravična, ni za optužene, ni za žrtve – istakla je Kandićeva, novinarima nakon izricanja presude.

Kako je objasnila, po obrazloženju presude odluke su donošene na nivou policijske stanice u Suvoj Reci što je „potpuno protivrečno“ presudi Haškog tribunala u postupku protiv Milana Milutinovića i petorice generala. Prema njenoj oceni, presuda „ne može da izdrži većanje Vrhovnog suda“, tako da će najverovatnije biti vraćena na novo suđenje.

Suđenje srpskim policajcima počelo je 3. oktobra 2006. Tokom dokaznog postupka saslušano je više od 100 svedoka, među njima i Šureta Beriša koja je zločin preživela tako što je iskočila iz kamiona kojim su leševi iz Suve Reke prevezeni u Prizren. Pred kraj suđenja tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Ramiza Papića, jednog od optuženih. Policajci su se teretili da su 26. marta 1999. godine na Reštanskom putu gde su živele Beriše, ubili nekoliko starijih članova te porodice, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija u koju su ubačene dve ručne bombe. Nakon toga pucali su u žrtve među kojima su bila deca, žene, starci. Pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Tužilaštvo najavljuje žalbu

Tužilaštvo za ratne zločine će se žaliti na oslobađajuće presude koje su izrečene trojici optuženih za ratni zločin u Suvoj Reci.

– Ne mislimo da je to pravda za žrtve – istakao je za naš list portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. On je istakao da je tokom suđenja koje je trajalo više od dve i po godine uložen veliki trud, da je saslušano 128 svedoka, kao i da su izrečene dve maksimalne kazne.

Odbrana: Nije sve rasvetljeno

Advokat Goran Petronijević, branilac Radoslava Mitrovića, rekao je da je zadovoljan oslobađajućom presudom koja je izrečena njegovom branjeniku, ali da kompletnom presudom nije u potpunosti rasvetljeno činjenično stanje.

– Događaj u Suvoj Reci je veoma težak zločin i zbog žrtava i onih koji su nevino ležali u pritvoru mora u potpunosti da bude rasvetljeno činjenično stanje – istakao je Petronijević. Branilac Slađana Čukarića koji je osuđen na 20 godina zatvora, advokat Đorđe Dozet najavio je žalbu na presudu izrečenu njegovom branjeniku.

Share