Mondo: Pritvor oslobođenom za zločin u Suvoj Reci

v132180p0

Prvooptuženi na suđenju za ratni zločin u Suvoj Reci na Kosovu, bivši komandant odreda Posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović oslobođen je danas odgovornosti za naređivanje ubistva 50 albanskih civila, ali je istražni sudija Okružnog suda odlučio da se Mitroviću kome se zahtevom za sprovođenje istrage Tužilaštva za ratne zločine stavlja na teret ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odredi pritvor, jer su se tek sada stekli zakonski uslovi, navodi se u saopstenju, i dodaje da su razlozi za pritvor opasnost da bi Mitrović sa slobode mogao da utiče na svedoke.
Na maksimalne kazne od po 20 godina osuđeni su bivši komandir Policijske stanice u Suvoj Reci Radojko Repanović i policajac Slađan Čukarić, na 15 godina osuđen je policajac Miroslav Petković, a na 13 bivši pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

U nedostatku dokaza, optužbi su oslobođeni i Nenad Jovanović i Zoran Petković, dok je optužba protiv Ramiza Papića odbijena pošto je tužilaštvo odustalo od daljeg krivičnog gonjenja.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas Tanjugu da tužilaštvo nije zadovoljno presudom za zločin u Suvoj Reci na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine, i najavio da će tužilaštvo uložiti žalbu.

Vekarić je rekao da je odmah posle izricanja presude tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio žalbu, pre svega na oslobađajuće presude za trojicu okrivljenih.

“Tužilaštvo ne može biti zadovoljno ovakvom presudom, jer su trojica okrivljenih oslobođeni, niti je na ovaj način zadovoljena pravda za žrtve ovog strašnog zločina”, naglasio je Vekarić.

I kosovski Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini ocenio je da je presuda Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu za zločin u Suvoj Reci u nesaglasnosti sa težinom zločina.

“Uprkos naporima da uspostavi pravdu, ova kazna je u velikoj nesaglasnosti s težinom zločina. Podsećamo da su ubijeni civili kasnije kamionima prebacivani u masovne grobnice u Srbiji. Odbor se oštro protivio i protivi se da se osumnjičenima za ratne zločine na Kosovu sudi u Beogradu. Oni treba da budu kažnjeni u mestu gde su izvršili zločine”, navodi se u saopštenju Odbora.

Prema oceni ovog Odbora, srpski sudovi nisu nepristrasni, niti smeju da odrede zaslužene kazne zločincima iste nacionalnosti.

Odbor ističe da institucije Kosova treba da se snažno zalažu da se sudjenja održavaju na teritoriji Kosovu i da odgovorni za ratne zločine, nezavisno od nacionalne pripadnosti, treba da budu izručeni Kosovu.

Predsednica sudskog veća Vinka Beraha-Nikićević obrazlažući presudu rekla je da su četvorica osuđenih krivi za smrt 50 civila od kojih su 48 bili članovi porodice Beriša i da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je utvrdio da su oni “nesumnjivo delovali sinhronizovano sa ciljem da ubiju albansko stanovništvo u Suvoj Reci” 26. marta 1999. godine, rekla je Beraha Nikićević.

Iz iskaza brojnih svedoka utvrđeno je da je Repanović odredio grupu u kojoj su bili Čukarić, Miroslav Petković i drugi policajci koji su učestvovali u opkoljavanju, razdvajanju, pretresanju civila i ubistvu u Zanatskom centru u piceriji Kalabrija.

Beraha-Nikićević navela je da su Petković i Čukarić pucali u žene, decu i starce koji su bežali od policije, a da je Nišavić ubio Nedžada Berišu, supruga Šurete Beriše, jedne od tri osobe koje su preživele zločin.

“Neki događaji iz optužnice nisu dokazani, a svedočenja pojedinih svedoka retko su bila istinita ili su svedoci bili slabog sećanja”, kazala je Beraha Nikićević.

Suđenje srpskim policajcima počelo je 3. oktobra 2006. godine.

Tokom dokaznog postupka saslušano je više od 100 svedoka, među njima i Šureta Beriša koja je zločin preživela tako sto je iskočila iz kamiona kojim su leševi iz Suve Reke prevezeni za Prizren.

Pred kraj suđenja tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Ramiza Papića, jednog od optuženih.

Policajci su se teretili da su 26. marta 1999. godine na Reštanskom putu gde su živele Beriše, ubili nekoliko starijih članova te porodice, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija u koju su ubačene dve ručne bombe.

Nakon toga pucali su u žrtve među kojima su bila deca, žene, starci.

Pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

(Beta/MONDO)

Share