Dnevni Avaz: Srbija mora priznati žrtve iz Sjeverina

Srbija mora priznati žrtve iz Sjeverina

“Jedini krivac i nalogodavac su državni organi i država Srbija”, kazao Hodžić…

Fond za humanitarno pravo uložiće žalbu na odluku Prvog opštinskog suda u Beogradu kojom je odbijen zahtjev za naknadu štete za 25 članova porodica otetih iz Sjeverina, najavili su danas predstavnici te organizacije.

Direktorica FHP-a Nataša Kandić izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare da je otmica civila iz Sjeverina u mjestu Mioče u Bosni i Hercegovini, prvi slučaj teškog kršenja ljudskih prava Bošnjaka, državljana Srbije, i test za Srbiju.

– Srbija mora priznati žrtve iz Sjeverina i one moraju dobiti pravičnu naknadu za pričinjenu nepravdu – rekla je Kandić i dodala da Vlada i država imaju priliku da donesu odluku kojom će žrtvama priznati prava i vratiti im dostojanstvo.

Sin otetog Mede Hodžića, Behudin Hodžić rekao je da je sudska odluka “četvrto pogubljenje” 16 Bošnjaka iz Sjeverina koji su, kako se izrazio, drugi i treći put bili pogubljeni kada je počelo suđenje za taj zločin i pošto je taj postupak bio ponovljen.

– Jedini krivac i nalogodavac su državni organi i Srbija – rekao je Hodžić i dodao da je od tog zločina proteklo 17 godina i da porodice žrtava nisu ni očekivale da će sud prihvatiti zahtjev i omogućiti im obeštećenje.

Sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije Marko Karadžić rekao je da to ministarstvo, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, radi na poboljšanju zakonske regulative kako bi se “žrtvama priznala prava i omogućio život dostojan čovjeka”.

On je podsjetio da je Zakon o civilnim invalidima rata usvojen 1996. godine i da sadrži neprecizna rješenja koja se mogu tumačiti na različite načine, a ne dovode do pravičnog obeštećenja.

Zamjenica izvršne direktorice FHP-a Sandra Orlović rekla je da će povodom odluke suda o odbijanju zahtjeva za nadoknadu štete biti podnijeta žalba i prikupljeni novi dokazi.

Prema njenim riječima, naknada štete zatražena je od Srbije jer su dešavanja u Priboju i okolnim selima bila dovoljna da policija preduzme mjere i zaštiti bošnjačko stanovništvo, ali da to nikada nije bilo učinjeno.

– Oteti Bošnjaci bili su državljani Srbije i njihove porodice s pravom očekuju obeštećenje i podršku – rekla je Orlović i pozvala nadležne da promijene zakonske odredbe koje porodice ne tretiraju kao žrtve ili da im nekim drugim mjerama obezbijede satisfakciju.

Za otmicu 16 Bošnjaka iz Sjeverina 2006. godine pravosnažno su na po 20 godina zatvora osuđeni Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragičević, dok je Đorđe Šević osuđen na 15 godina zatvora.

Oni su otete Bošnjake najprije zatvorili, tukli i mučili u motelu “Vilina vlas” kod Višegrada, a zatim ih odveli na obalu Drine i pogubili.

Posmrtni ostaci žrtava nikada nisu pronađeni.

Ubijeni su Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i Melvida Koldžić.

Autor: ONASA

Share