Radio-televizija Vojvodine: REKOM: Žrtve ratova stavljene u drugi plan

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Države bivše SFRJ nemaju sluha za žrtve u ratovima od 1991. do 1999. godine, već pažnju uglavnom posvećuju počiniocima zločina, ocenjeno je u Pančevu na debati o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

Predstavnica holandske organizacije “Impjuniti Voč” (Impunity Watch) Marijana Toma rekla je da i vlast u Srbiji ignoriše žrtve ratova i ukazala da Srbija ni posle 10 godina od NATO bombardovanja nije podigla spomenik nastradalim civilima.

“Osnivanjem REKOM žrtvama bi se konačno dopustilo da javno govore o zločinima. Žrtve su do sada stavljane u drugi plan i njihov glas uglavnom se čuo samo tokom suđenja”, dodala je Toma.

Albanac iz Kosovske Mitrovice Abdulah Ferizi kazao je da je rasvetljavanje zločina jako važno, ali da na Kosovu postoji veliki problem jer Srbi i Albanci ne govore o tome.

“Na Kosovu je to problematično jer Albanaci i Srbi ne shvataju da je rat zvanično završen. Nekako ta prošlost i dalje traje, zbog čega je na Kosovu teže nego u ostalim zemljama bivše Jugoslavije pričati o zločinima”, kazao je Ferizi.

Inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima 2006. godine pokrenule su nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Dokumenta iz Zagreba i Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva.

U 2009. i 2010. godini Koalicija za REKOM organizovaće oko 100 nacionalnih, regionalnih i lokalnih konsultacija sa građanima, a potom sačiniti model za rasvetljavanje zločina koji će biti predat predsednicima država bivše SFRJ.

Share