E-Novine: Vanrednom situacijom upravljaju policajci koji su ubijali na Kosovu

Izvor: E-Novine

Fond za humanitarno pravo tvrdi da je na čelu protesta u Leskovcu čovek koji je rezbario kundak svoje puške kad god bi ubio Albanca*Iza organizacije stoji Legija*Pretnja da će biti ubijeni svedoci – saradnici

Pripadnici policije već nekoliko dana protestuju u Leskovcu zbog hapšenja četvorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije, a u utorak su im se pridružili rezervisti u majicama sa likovima uhapšenih, a na poleđini majica je poruka “Heroji 37 odreda”, ističe se u alarmantnom obraćanju Fonda za humanitarno pravo ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću koje potpisuje izvršna direktorka Nataša Kandić.

Ona je na protestima u utorak bila “počašćena” uvredljivim skandiranjem, a rezervisti Treće armije koji su se okupili ispred Hale 1 Leskovačkog sajma, tik ispred zgrade Policijske uprave Leskovca, tražili su oslobađanje uhapšenih policajaca koji su optuženi za zločine nad civilima u Suvoj Reci.

“Hapšenje policajaca Nenada Stojkovića, potpukovnika MUP-a Srbije, Zorana Markovića, Dragana Milenkovića i Zorana Nikolića usledilo je nakon što je Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv 17 bivših pripadnika 37. odreda PJP, 2. marta 2009, a TV B92 emitovala intervju sa svedocima-policajcima, pod jakom zaštitom njihovog lika i identiteta.

Od 13. marta Policijska uprava u Leskovcu i Predsedništvo Nezavisnog sindikata policije Republike Srbije podstiču policajce koji se navode u krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo kao mogući izvršioci i naredbodavci ratnih zločina da organizuju proteste, traže slobodu za uhapšene i obelodanjivanje imena svedoka.

Uveliko se među policijom priča da su protesti inspirisani akcijom “Stop Hagu”, u organizaciji Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, navodi se u saopštenju. Fond upozorava da je “u Leskovcu vanredna situacija”.

“Grupa od desetak policajaca pod pokroviteljstvom PU Leskovac, među kojima je i bivši pripadnik 37 odreda koji je na kundaku svoje puške urezivao broj Albanaca koje je pobio, manipulišu porodicama stradalih i ubijenih policajaca, šire priču da će svi policajci koji su bili na Kosovu biti uhapšeni, otvoreno prete da će ubiti svedoke-policajce i njihovu decu, traže da MUP obelodani imena svedoka-policajaca, da ih udalji iz policije i da im se sudi zbog ‘izdajstva’. Pobuna bivših pripadnika 37 odreda PJP izazvala je veliku konfuziju i profesionalnu pometnju u MUP-u i Tužilaštvu za ratne zločine. Utisak javnosti je da je rukovodstvo MUP-a podeljeno oko hapšenja pripadnika policije koji su činili ratne zločine. U javnosti se takođe vidi da je Tužilaštvo za ratne zločine u strahu i pod jakim pritiskom što pokreće istrage protiv policajaca”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju Nataša Kandić ističe da je njena namera da ministra “uznemiri”. “Poštovani ministre, mandat Fonda za humanitarno pravo i moj je da dokumentujemo ratne zločine i na osnovu toga da uznemiravamo institucije i javnost. Ovim pismom, pokušavam da Vas uznemirim da javno reagujete i kažete na kojim ste pozicijama – da hapsite počinioce ratnih zločina ili da ih štitite. Očekujem od Vas da ohrabrite profesionalizam u policiji, pozovete sve koji znaju o ratnim zločinima da to prijave, da zaštitite svedoke-policajce i poručite svima koji su svoje ruke okrvavili da ih MUP neće štititi. Na kraju, Vi ste 14.03.2009. godine primili delagaciju PU Leskovac u kojoj je, prema podacima kojima raspolaže FHP, pored pomenutog policajca koji je voleo da rezbari pušku, bio i policajac koji je organizovao prevoz i spaljivanje tela ubijenih Albanaca u fabrici Mačkatica. To nije dobro društvo. S velikim očekivanjem, Nataša Kandić”, sadržaj je ovog pisma.

Na skupu u utorak koji je – paradoksalno – održan ispred sajamskog paviljona u kojem su skladišteni bela tehnika i ostala roba opljačkana od Albanaca na Kosovu, čulo se skandiranje kojim se vređaju Nataša Kandić i Bruno Vekarić, portparol Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Naziv skupa podrške uhapšenim policajcima pod nazivom ”Ko je sledeći” organizovala je Organizacija boraca veterana rata 1991. i 1999. godina Republike Srbije. Predsednik ove organizacije Dušan Nikolić pozvao je prisutne da odaju poštu miniutom ćutanja , svim poginulim Srbima u ovim ratovim i da ”velikim aplauzom pozdrave naše generale koji su sramno osudjeni u Hagu i naše policajce koji su u ovom trenutku u pritvorima u Srbiji”.

”Da li u ovoj našoj državi, žena kojoj neću ni ime da spomenem, takozvani borac za ljudska prava, ali samo šiptarskih terorista, može da maše spiskovima za hapšenje. Žena koja jaše na metli , kao neka veštica , jureći Srbijom naše glave i naše heroje koji su časno i pošteno branili našu otadžbinu.? Da li je slučajnost da u istom danu budu uhapšeni naši heroji, a oslobođen jedan od najvećih šiptarskih terorista koji je digao u vazduh autobus ‘Nišekspresa’, kada je poginulo dvanaest Srba a 45 teško povrđeno”, rekao je Nikolić.

Share