E-Novine: Ubistva, pljačka, progon i protest

Izvor: E-Novine

Uznemirenje i napetost u Leskovcu* Dobrosav Nešić: Nije bezbedno, napadaju se Nataša Kandić i Ivica Dačić, građani su radikalizovani* Nataša Kandić: Umesto istine, imamo podršku MUP onima koji bi mogli da kažu po čijem su naređenju ubijali, pljačkali i palili kuće, prenosili imovinu na teritoriju Srbije, skladištili je u Leskovcu, prenosili stoku i prodavali je u Srbiji*Ubijanje pod komandom Legije i Gurija

Leskovački policajci i rezervisti koji su učestvovali u ratnim dejstvima na Kosovu najavili su za utorak u 15 časova proteste ispred zgrade Policijske uprave zbog hapšenja četvorice pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije koji su optuženi za ratni zločin u Suvoj Reci. E-novine saznaju da se planira protestna šetnja gradom, a dolazak u Leskovac najavili su i bivši pripadnici nekadašnje Treće armije Vojske Jugoslavije iz Vlasotinca, Medveđe, Bojnika i ostalih opština Jablaničkog okruga, kao i iz Kuršumlije i okoline.

U Leskovcu su, sudeći po reakcijama građana u emisiji Televizije Leskovac Zločinci ili heroji, emitovanoj u ponedeljak ujutru, radikalizovani stavovi građana.

Četvorica bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jednica policije uhapšeni su zbog osnovane sumnje da su učestvovali u izvršenju ratnih zločina na Kosovu. Peti osumnjičeni već se nalazi u pritvoru zbog optužbi za zločin u Suvoj Reci.

Opasna prisećanja na JSO

“Ako se dozvoljavaju protesti policajaca u civilu, a neko iz policije traži otkrivanje svedoka – to znači da se nikada nijedan svedok ne može pouzdati u policiju, da će čuvati njegov identitet. Stvorena je klima u kojoj vrh policije zaboravlja svoj posao i atmosfera hajke na one koji svedoče. To je atmosfera koja podseća na štrajk Jedinice za specijalne operacije novembra 2001”, kaže Nataša Kandić

“Naši podaci pokazuju da je komandant 37. odreda PJP Radoslav Mitrović kome se sudi za naredbu za ubijanje albanskih civila 26. marta 1999. u Suvoj Reci davao naredbe i u drugim okolnostima i na drugim mestima, naredbe za ubijanje civila, pljačku, spaljivanje imovine Albanaca, proterivanje stanovništva. A pored njega su i njemu potčinjeni komandiri, naročito komandir P37. odreda koji je davao naređenja za ubijanje, pljačku imovine koja je prenošena u Srbiju i skladištena u Leskovcu i prodavana”, kaže za e-novine Nataša Kandić, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo.

Dobrosav Nešić, predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava, kaže da “napetost u Leskovcu raste”.

“Ne mogu da pretpostavim šta sve može da se dogodi, jer su reakcije građana radikalne, uznemirenje je veliko, svi ispoljavaju mržnju prema Ivici Dačiću i Nataši Kandić koje okrivljuju za ‘izdaju’ i ‘antisrpstvo’. Jedan od uhapšenih je bio načelnik leskovačkog SUP, mi smo ukazali, pre njegovog postavljenja, Demokratskoj stranci da imamo nezvanična saznanja, preciznije, priče ljudi sa ratišta, da se on nije ponašao korektno prema civilima na Kosovu, ali nisu hteli da čuju ta upozorenja. Mi nismo eksplicitno rekli da je neko zločinac, ali smo im rekli šta nam kažu građani koji dolaze kod nas. Ne želimo nikoga da optužimo, zna se ko to treba da radi, ali, u ovom trenutku, možemo da upozorimo na to da Leskovac nije bezbedan grad za one koji podržavaju procese u kojima treba da se dokaže nevinost ili krivica naših sugrađana”, kaže Nešić.

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je pokretanje istrage protiv petorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije, zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na Kosovu. Zahtev za sprovođenje istrage je upućen istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a reč je o u teškim kršenjima humanitarnog prava.

“Nadamo se da će svako od (optuženih) pripadnika ko je učestvovao u operacijama na Kosovu i Metohiji biti u stanju da dokaže svoju nevinost”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je najavio i da će MUP pružiti pravnu pomoć uhapšenim policajcima, a rekao je i da je “akcija Tužilaštva započeta pre formiranja Vlade, i da je zahtev za sprovođenje istrage nastavak te akcije”.

“Umesto istine, imamo podršku MUP onima koji bi itekako mogli da kažu po čijem su naređenju ubijali, pljačkali i palili kuće, prenosili imovinu na teritoriju Srbije, skladištili je u Leskovcu, prenosili stoku i prodavali je u Srbiji. Mi smo od marta 1998. do juna 1999. zabeležili na mnogo mesta, od Donjeg Prekaza, do Donjeg Obrinja, da jedinice pod komandom Legije i Gorana Radosavljevića Gurija učestvuju u ubijanju civila. U selu Rakovina je 24. marta komandir čete Nenad Stojković pogodio traktor u kojem su se nalazili civili i ubio njih petoro. Sada ne očekujem hapšenje ostalih jer je u institucijama nastala panika zbog najave protesta. Državni organi imaju strah od okupljanja pripadnika policije. Ne postoji odlučna strategija vrha policije i Tužilaštva za ratne zločine, jer se, pod izgovorom da je policija branila zemlju, brane oni koji su činili ratne zločine”, kaže Nataša Kandić.

Share