E-Novine: Šestorici za ratni zločin 46,5 godina zatvora

Izvor: E-Novine

Šestorica bivših hrvatskih vojnika optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom krajem 1991. u blizini Pakraca osuđena su u petak Županijskom sudu u Požegi na ukupno 46,5 godina zatvora

Prvooptuženi Damir Kufner (42) nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (43) na godinu dana, Pavao Vancaš (62) na tri, Tomica Poleto (41) na 16, Željko Tutić (41) na 12 i Antun Ivezić (37) na 10 godina zatvora.

Svi su bili optuženi da su kao bivši pripadnici voda vojne policije iz sela Kipa i Klise u novembru i decembru 1991. godine u odbrani šireg pakračkog područja od oružanih napada srpskih vojnih jedinica i JNA odvodili srpske civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja, te ih tamo fizički i psihički zlostavljali.

Od 24 srpska civila, koje su optuženi zatvorili u jednoj kolibi pokraj Marina Sela, ubijeno je njih 18, dok su šestorica preživela mučenje.

Prvooptuženi Damir Kufner i drugooptuženi Davor Šimić, koji se jedini od šestorice branio sa slobode, osuđeni su po komandnoj odgovornosti, jer su im, po presudi, kao komandirima svi navedeni dogadjaji morali biti poznati.

Suđenje šestorici optuženih počelo je 28. oktobra prošle godine, a tokom procesa saslušano je 50-ak svedoka i pročitano isto toliko izjava.

Advokati sve šestorice osuđenih najavili su žalbe na nepravosnažne presude, a državna tužiteljka Božena Jurković izjavila je da je zadovoljna jer je Županijski sud ispravno utvrdio činjenično stanje i da je sve okrivljene proglasio krivima.

“Kad dobije objašnjenje presuda, tužilaštvo će odlučiti hoće li uložiti žalbu Vrhovnom sudu ili ne”, izjavila je posle rasprave tužiteljka.

Share