Peščanik: FHP Kosova nezadovoljan presudom

Izvor: Peščanik

Mešovito veće Vrhovnog suda Kosova je 13. marta 2009. „usled nedostatka dokaza” oslobodilo kosovskog Albanca Florima Ejupija svih optužbi za teroristički napad na autobus Niš ekspresa, koji se dogodio 16. februara 2001. u blizini Podujeva, kada je stradalo 11, a ranjeno 10 Srba.

FHP Kosovo smatra da je odluka Vrhovnog suda Kosova neshvatljiva sa stanovišta prava i neprihvatljiva za porodice žrtava i preživele, koji godinama čekaju na zadovoljenje pravde. Primerenije težini krivičnog dela je bilo da je Vrhovni sud odlučio da ponovo otvori pretres i neposredno izvede dokaze, uključujući saslušanje svedoka, i time otkloni sve kritike i nezadovoljstvo porodica žrtava zbog oslobađanja lica koje je prethodno osuđeno na 40 godina zatvora.

FHP Kosovo podseća da je 6. juna 2008. Međunarodno veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavala sudija Hajnalka Karpati, izreklo Florimu Ejupiju maksimalnu kaznu od 40 godina zbog odgovornosti za teroristički napad na autobus Niš ekspresa. U toku dokaznog postupka, sud je na osnovu DN analize utvrdio da je opušak od cigarete pronađen na mestu zločina pripadao Ejupiju. U prilog odgovornosti Florima Ejupija za ovaj zločin, na glavnom pretresu je svedočio i zaštićeni svedok Alfa, koji je izneo da mu je Florim Ejupi lično rekao da je on bio taj koji je daljinski aktivirao eksploziv prilikom prolaska autobusa, tako što je spojio žice povezane sa eksplozivom ispod puta.

Napad na autobus Niš ekspresa je jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Zbog toga je prvostepena presuda Florimu Ejupiju bila ohrabrujuća i primer da su kosovske institucije odlučne da procesuiraju zločine nad Srbima.

Dijametralno suprotne odluke prvostepenog i drugostepenog suda, o kojima su presudnu ulogu imale međunarodne sudije, otvaraju pitanje koliko je misija EULEX-a stručno spremna da pomogne kosovskom pravosuđu da uspostavi vladavinu prava i ukine kulturu nekažnjavanja.

Share