Danas: VEKARIĆ: Istragu inicirali časni policajci

Izvor: Danas

Vlada Srbije usvojila je jednoglasno u petak izmenjen Predlog zakona o zabrani diskriminacije. Po rečima predlagača ministra Rasima Ljajića postignut je „zdrav kompromis jer izmena nije učinjena na uštrb kvaliteta i suštine ovog zakona“.

Prema Ljajićevoj oceni, polemika u javnosti otvorena posle povlačenja prvobitnog Predloga zakona iz skupštinske procedure zbog primedbi koje su iznele tradicionalne crkve i verske zajednice „mogla je da se izbegne da je bilo više dobre volje, takta i razumevanja“. Cela priča je, kazao je, krenula oko samo jednog člana Predloga zakona, „sporne odredbe o seksualnoj orijentaciji koja je međunarodni standard“.

On kaže da predstavnici crkava i verskih zajednica nisu dobro pročitali tekst tako da neki njihovi predlozi nisu uzeti u obzir. Ljajićje naveo da ne može da tvrdi da će verske zajednice biti zadovoljne, ali je kazao da nijedna izmena nije učinjena na uštrb kvaliteta akta i da će Srbija dobiti jedan krovni antidiskriminacioni zakon, koji je i uslov za „beli šengen“.

Iz parlamenta Srbije saopšteno je da je sednica na kojoj treba da se rasrpavlja o ovom aktu, zakazana za sredu 18. mart. Iako je prethodno rečeno da se tradicionalne crkve i verske zajednice neće oglašavati ovi povodom, one su u petak uveče u saopštenju izrazile nezadovoljstvo promenama Predloga zakona koji je Vlada usvojila. Tradicionalne crkve i verske zajednice ocenile da je Vlada Srbije „samo delimično poboljšala dosadašnji Predlog zakona o zabrani diskriminacije“, da je „prihvatila samo one izmene koje su joj kao „prihvatljive“ sugerisali autori Predloga zakona“, koji su „zajedno sa pojedinim medijima doveli Vladu u zabludu“. U zajedničkom saopštenju tradicionalne crkve i verske zajednice „pozivaju građane da se upoznaju sa neophodnošću promena vladinog Predloga zakona kako bi sve političke stranke, i vlasti i opozicije, postupale na osnovu realnosti, a ne na osnovu kleveta i dezinformacija“, a na sajtovima Srpske pravoslavne crkve, Beogradske nadbiskupije i Islamske zajednice Srbije objavljeni su crkveni stavovi i predlozi za izmenu prethodnog Predloga zakona.

Vekarićje naglasio da je Tužilaštvo u predkrivičnom postupku većprikupilo neke podatke, a deo se nalazi i u prijavi koju je nedavno podneo Fond za humanitarno pravo.

On je istakao da je u pitanju udružena akcija Tužilaštva i MUP-a Srbije, „usmerena ka onim pojedincima koji su se ogrešili o zakon“, ističući da je „99 odsto policajaca časno obavljalo svoj posao, braneći interese Srbije na Kosovu i Metohiji“. Dragocena su svedočenja pripadnika MUP-a koji su i inicirali istragu, jer se njima sprečava jednak tretman onih čije su „ruke krvave“ sa policajcima koji su svoj posao obavljali časno i savesno, ukazao je on. Vekarićnije želeo da imenuje pojedince, objasnivši da će imena biti poznata tek posle istrage. Inače, Fond za humanitarno pravo podneo je 3. marta ove godine krivičnu prijavu protiv pripadnika 37. odreda Posebne jedinice policije MUP-a Srbije (PJP) za ratne zločine na Kosovu.

Bivši pripadnici 37. odreda PJP u nedavnom razgovoru za B92 su svedočili o brojnim zločinima nad civilnim stanovništvom na Kosovu. Upravo, na osnovu njihovih svedočenja i prikupljenih dokaza, FHP podneo je Tužilaštvu krivičnu prijavu zbog ratnih zločina. Pripadnici PJP svedoče da je naređenja za ubijanje i pljačkanje zarobljenih albanskih civila izdavao komandir 4. čete Nenad Stojković.

– Dugo godina me tištilo to da jednog dana se otvorimo i počnemo da govorimo o svemu tome, ali ipak nisam imao poverenja u samu vlast, u samo uređenje u državi, s obzirom da se radilo o stravičnim ratnim zločinima, čiji sam svedok bio – rekao je jedan od svedoka. Drugi svedok je rekao izmedju ostalog, da „ako se zatekne neko zarobljen, bio je na licu mesta ubijen da se ne gubi vreme.“ Prijave su podnete protiv 15 ljudi, među kojima i protiv komandanta čete i bivšeg načelnika policijske uprave u Leskovcu Nenada Stojkovića, ali i drugih pripadnika odreda. Kako Danas nezvanično saznaje, jedan od uhapšenih je policajac Zoran Marković, a nadimci još dvojice su „Šišarka“ i „Honda“, od kojih je ovaj drugi u penziji.

Pred Većem za ratne zločine, većse sudi Radoslavu Mitroviću, komandantu 37. odreda PJP, za izdavanje naredbe za ubijanje albanskih civila u Suvoj Reci, 26. marta 1999.

Protesti u Leskovcu

Vise desetina članova porodica uhapšenih policajaca, kao i leskovačkih policajaca protestovalo je ispred zgrade Policijske uprave u Leskovcu. Prema nezvaničnim saznanjima, u petak uveče u Leskovac su došli i predstavnici MUP kako bi razgovarali sa okupljenim policajcima.

Kandić: Akcija tužilaštva efikasna ali ne i dovoljna

Direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić je izjavila da bi Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da zatraži pokretanje istrage protiv svih pripadnika PJP za koje postoje „ozbiljni podaci“ o tome da su učestvovali u ratnim zločinima na Kosovu. Kandić je agenciji Beta rekla da je odluka Tužilaštva da zatraži pokretanje istrage protiv petorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije veoma efikasna, ali ne i dovoljna pošto su i dalje na slobodi pojedinci koji su učestvovali u ratnim zločinima. „Mora se imati u vidu da postoje ozbiljni podaci i protiv drugih pripadnika policije, naročito u Leskovcu, koji su i dalje ostali na svojim pozicijama, kao i da će oni koristiti sva sredstva kako bi se zaštitili od odgovornosti“, navela je Kandić.

Share