B92: Policajcima određen pritvor

Izvor: B92

Četvorica bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije saslušani su u Okružnom sudu u Beogradu. Istražni sudija im je odredio pritvor do mesec dana.

Dok ministar policije Ivica Dačić slučaj vidi kao neprijatost za MUP, u Fondu za humanitarno pravo, koji je i podnosilac krivične prijave, ocenjuju da je akcija efikasna, ali i nedovoljna. Istraga je pokrenuta protiv petorice bivših pripadnika pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije za koje se sumnja da su 1999. na Kosovu počinili ratne zločine.

Istražni sudija je nakon saslušanja doneo rešenje o sprovođenju istrage i odredio im pritvor, potvrdila je za B92 portparolka Okružnog suda Ivana Ramić.

“Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu juče je saslušao, nakon podnošenja zahteva za sprovođenje istrage, četiri lica. Saslušanje je počelo u popodnevnim časovima i trajalo je do kasno u noć”, rekla je ona.

“Nakon saslušanja istražni sudija doneo je rešenje o sprovođenju istrage zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno ratni zločin protiv ranih zarobljenika i prema okrivljenima je odredio pritvor koji po ovom rešenju može trajati do mesec dana”, kaže Ivana Ramić.

Kako navodi, reč je o Nikolić Zoranu, Milenković Draganu, Marković Zoranu i Stojković Nenadu. Okrivljeni i njihovi branioci mogu da izjave žalbu protiv rešenja o određivanju pritvora i rešenja o sprovođenju istrage, objašnjava Ivana Ramić.

Podsetimo, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu već se sudi Radoslavu Mitroviću, komandantu tog odreda, za izdavanje naredbe za ubijanje albanskih civila, među kojima je bilo žena i dece, u Suvoj Reci 26. marta 1999.

Inače, pre deset dana Fond za humanitarno pravo je podneo krivičnu prijavu protiv 15 pripadnika 37. odreda zbog zločina koji su počinjeni na Kosovu 1998. i 1999. godine, na osnovu izjava policajaca koji su svedoci zločina.

Vekarić: Kršenje humanitarnog prava

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je za B92 da je u ovom slučaju reč o teškom kršenju humanitarnog prava.

Prema njegovim rečima, detalji zločina nalaze se u zahtevu za sprovođenje istrage, podnetom istražnom sudiji Veća za ratne zločine.

“Želeo bih da naglasim da je ovo udružena akcija Tužilaštva i MUP-a i da je ona isključivo usmerena ka sprovođenju pravde za žrtve”, rekao je Vekarić.

“Žrtva nema nacionalnost ni nacionalnu pripadnost, a samo oni koji su se ogrešili o zakon, koji su ubijali žene i decu i pljačkali – ruka pravde je usmerena ka njima. 99 odsto policajaca je časno radilo svoj posao”, kazao je on.

“Oni nisu bili na Kosovu zato što su to želeli, nego zato što se vodio suludi rat protiv celog sveta. To su bile prave patriote, a ovi ljudi koji su iz toga želeli da izvuku profit, oni su u ovom trenutku cilj naše istrage”, rekao je Vekarić.

Kandićeva: Neki su i dalje na slobodi

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je za B92 da je odluka Tužilastva da zatraži pokretanje istrage veoma efikasna, ali ne i dovoljna, pošto su i dalje na slobodi pojedinci koji su učestvovali u ratnim zločinima.

“U našoj krivičnoj prijavi pomenuto je još deset pripadnika tog 37. odreda, u kontekstu njihovog ličnog učešća u gnusnim, užasnim zločinima”, rekla je Kandićeva.

“Ono čega se ja pribojavam, to je da, ako su na slobodi ostali oni koji danas zauzimaju pozicije, na primer, u predsedništvu nezavisnog sindikata policije, oni su u stanju da sada, u strahu od toga da će i oni doći na dnevni red, pokušaju da opstruiraju i da zbune javnost kako bi predstavili ono što se događalo na drugačiji način nego što su činjenice”, navela je ona.

Hapšenje i pokretanje istrage protiv bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije ministar policije Ivica Dačić ocenio je “neprijatnom za MUP”, pogotovo za policajce koji su bili angažovani na Kosovu.

Prema njegovim rečima, tokom istrage u kojoj će MUP svakako učestvovati, treba biti veoma oprezan i uvtrditi da li postoje jasni dokazi.

Share