RTV Pink: Uhapšeni policajci

Izvor: RTV Pink

Petorica policajaca uhapšeno zbog ratnog zločina
Policija je uhapsila petoricu bivših pripadnika Posebne jedinice policije zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima na Kosovu.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv petorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica Policije zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Tužilaštvo je predložilo da im se odredi pritvor. Akcija nije uperena protiv pripadnika policije koji su se 1999. odazvali pozivu da brane svoju zemlju, navodi se u saopštenju. Tužilaštvo za ratne zločine postupa isključivo protiv pripadnika policije koji su svojim delovanjem, po proceni Tužilaštva, teško prekršili humanitarno pravo, kaže se u saopštenju tužilaštva. Istraga koju je zatražilo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije nije prijatna za policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova će pružiti pravnu pomoć svojim pripadnicima, izjavio je ministar Ivica Dačić za TV Pink. Nadamo se da će svako od (optuženih) pripadnika ko je učestvovao u operacijama na Kosovu i Metohiji biti u stanju da dokaže svoju nevinost , rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, u toku istrage treba biti veoma oprezan i videti postoje li jasni dokazi, a MUP će, prema njegovim rečima, u tome svakako ucestvovati.

Share