Index.hr: Nataša Kandić: Za pravdu u Vukovaru treba osuditi naredbodavce

Izvor: Index. hr

“Sudilo se u Beogradu neposrednim počiniteljima i to je bilo važno. Iz suđenja je potpuno bilo jasno da tog zločina ne bi bilo da ga nisu dozvolili generali JNA, pa je pitanje da li je pravda mogla biti zadovoljena bez naredbodavaca”, rekla je izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić komentirajući presudu Vijeća za ratne zločine u Beogradu koji je na ukupno 193 godine zatvora osudilo 13 optuženih za zločine na Ovčari.

Smatra kako će obitelji žrtava sa Ovčare “neki svoj mir” pronaći tek kada se osude generali JNA koji su cijeli zločin znali. Ona nije zadovoljna niti visinom kazni koje su dobili osuđeni, ali tako niske kazne smatra “igrom slučaja” zbog toga što im se moralo suditi po zakonima iz Jugoslavije po kojima je najviša moguća kazna 20 godina zatvora.

“Žalostan sam zbog tih presuda”

Zastupnik u Skupštini Srbije Žarko Korač rekao je kako je ovo suđenje dokaz da se klima u Srbiji posljednjih godina mijenja te više nema prosvjeda “radikala” koji su pratili uhićivanja i suđenja “srpskim herojima”. “Te kazne su po pravu, ali za običan zločin u Srbiji se danas dobiva takva kazna. Dobro je da je presuda izrečena, ali čisto ljudski žalostan sam zbog tih presuda”, rekao je Korač u emisiji “Otvoreno” izražavajući žaljenje zbog visine presuda koje je usporedio s onima koje u Srbiji danas dobivaju “normalni” kriminalci. Naime, da se sudilo po zakonu koji danas vrijedi u Srbiji maksimalna kazna dosezala bi 40 godina zatvora.

Predsjednica “Bedema ljubavi” Ljerka Pavić smatra kako su kazne sramotno niske, jer su očekivali da će kazne opomenuti sve one koji su mislili činiti i dalje ovakve zločine. “Presuda je trebala biti takva da se dugo pamti. Ovakva kazna daje nade onima koji misle da se zločin može napraviti, a da nikada pravedno neće biti kažnjeni”, rekla je Pavić te dodala kako je pravedna kazna ona najstroža.

Veće razočaranje “haaškim kaznama” Šljivančaninu, Radiću i Mrkšiću

Mnoge Vukovarce čudi što se sudilo samo za Ovčaru koja je ovom slučaju “istrgnuta” od drugih aspekata “zločina u Vukovaru” te je povjesničar i ravnatelj Memorijalnog centra u Vukovaru Ante Nazor izrazio čuđenje zbog odvajanja u optužnicama. On ne smatra kako će ovakve presude “napisati” nekakvu drugačiju povijest događanja na ovim prostorima. “Povijest se piše na temelju izvora, a ne presuda”, rekao je Nazor te dodao kako postoje pisani dokumenti da je general Rašeta prekršio Ženevske konvencije.

Predsjedniku vukovarskog SDP-a Željku Sabi nije jasno zašto nitko od zapovjednika nije dobio maksimalnih 20 godina, a još je više razočaran bio presudom generalima Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću u Haagu. Opći dojam je da se u Srbiji ovom presudom ipak nešto kreće, ali da je za mir na ovim prostorima najbitnije osuditi i one koji su bili “iza kulisa” cijelog događaja i upravljali vojnicima i zapovjednicima na terenu koji su izvršavali stravične zločine.

Share