Radio Televizija Srbije: Inicijativa za podsećanje na Srebrenicu

Izvor: Radio Televizija Srbije

Nevladine organizacije će svakog 11. u mesecu potsećati na inicijativu za obeležavanje Dana sećanja na genocid u Srebrenici, navodi se u pismu upućenom predsedniku Tadiću, koje je pročitano na današnjem protestu u Beogradu.

Nevladina organizacija “Žene u crnom” održala je danas skup “Stajanje povodom dana sećanja na genocid u Srebrenici” sa kojeg je upućen zahtev da se 11. jul u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na Srebrenicu.

“Nevladine organizacije će svakog 11. u mesecu podsećati državne organe i javnost na inicijativu za obeležavanje Dana sećanja na genocid u Srebrenici, kako bi do 11. jula 2009. godine Narodna skupština Srbije donela odluku o obeležavanju Dana sećanja”, rečeno je u pismu pročitanom na skupu, koje je ranije upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Nevladine organizacije pokretači ove inicijative zatražile su od predsednika da primi njihove predstavnike kako bi o toj inicijativi razgovarali.

Pismo su, pored “Žena u crnom”, potpisale i Centar za unapređenje pravnih studija, JUKOM, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Dvadesetak aktivistkinja i aktivista “Žena u crnom” u polučasovnom protestu održanom na platou između zgrada Predsedništva i Skupštine grada nosilo je transparente “Odgovornost”, “Žene u crnom za mir i pravdu”, “Dan sećanja na genocid u Srebrenici”.

Share