Blic: FHP podneo krivičnu prijavu protiv MUP-a

Izvor: Blic

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv pripadnika 37. odreda Posebne jedinice policije MUP-a Srbije, za ratne zločine na Kosovu.

Predsednica Fonda Nataša Kandić je u emisiji “Kažiprst” B92 rekla da su prema podacima i dokazima kojima Fond raspolaže, te policijske jedinice sudelovale u izvršenju brojnih, masovnijih ratnih zločina na Kosovu. Mnoge od tih zločina, po naređenjima iz državnog vrha SRJ i MUP-a Srbije, samostalno su osmislile i isplanirale najviše starešine PJP.
Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, već se sudi Radoslavu Mitroviću, komandantu 37. odreda PJP, za izdavanje naredbe za ubijanje albanskih civila u Suvoj Reci, 26. marta 1999. godine.

U Fondu navode da ostale policijske starešine i policajci koji su u ratu na Kosovu učinili desetine ubistava i drugih teških ratnih zločina, ne samo da nisu krivično gonjeni i udaljeni iz policije, nego su još i napredovali u službi.
Neki, za koje postoje ne samo nepobitni dokazi da su izvršili ratne zločine, nego i da su druge policajce prisiljavali na vršenje ubistava i skrivanje tragova zločina, postali su funkcioneri Nezavisnog sindikata Policije Republike Srbije i predsednici sindikalnih grupa policije u više gradova Srbije, kaže se u saopštenju Fonda za humanitrano pravo.

Share