HINA: Osnivanje Regionalne komisije o ratnim zločinima

Izvor: HINA

U Centru za ljudska prava predstavljena je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u najnovijoj prošlosti (REKOM)
Inicijatori REKOM-a objasnili su da je riječ o inicijativi iz 2006., ali ona, nakon faze konzultacija, ulazi u iznimno osjetljivu fazu u kojoj bi se najprije i službeno trebala oblikovati, a nakon toga bi se ponudila na raspravu vladama i parlamentima zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

“Ovim stvaramo okvir koji dajemo službenim tijelima, parlamentima i vladama, a ta bi tijela dalje trebala voditi proces”, rekao je koordinator regionalne suradnje za REKOM Eugen Jakovčić.

Voditeljica udruge Documenta Vesna Teršelič istaknula je da udruge snažno podupiru suđenja za ratne zločine, ali se u postupku gašenja Haškog suda pokazala potreba za komplementarnim mehanizmom koji bi osigurao potpuno suočavanje s prošlošću i otvorio novi javni prostor za žrtve rata.

“Ako pogledamo tužnu brojku ubijenih i nestalih, vidljivo je da suđenja neće moći odgovoriti na te potrebe”, rekla je Teršelič, navodeći da su nevladine organizacije popisale 120 tisuća ubijenih i nestalih u ratovima na području bivše države, a nastave li se suđenja sadašnjom dinamikom, za ratne zločine bit će osuđeno najviše 1200 osoba.

Predsjednica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić podsjetila je da je civilno društvo imalo vodeću ulogu u suočavanju s teškom prošlošću nakon ratova, a od REKOM-a očekuje da će dokumentirati imena, prezimena i sudbine žrtava i tako načiniti okvir za raspravu o prošlosti na temelju činjenica.

Navela je da je u svijetu dosad osnovano 35 različitih komisija za istinu, ali malo ih je bilo uspješno budući da su ih nerijetko iz političkih razloga osnivale vlade želeći izbjeći suđenja za ratne zločine.

Podsjetivši da su u ovom slučaju sve zaraćene zemlje osnovale posebne sudove za ratne zločine, Kandić je ocijenila da REKOM ima velikih izgleda “stvoriti pretpostavke za kraj kulture poricanja u kojoj nema mjesta za suosjećanje i solidarnost”.

Share