Tuzlarije – Vijesti: Sastanak civilnog društva u Bosni i Hercegovini

Izvor: Tuzlarije – Vijesti

Osniva se Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima

U Hotelu Tuzla, dva dana, 12. i 13. februara 2009. godine, održavao se pripremni sastanak civilnih društava u BiH o konsultacijama za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na području bivše Jugoslavije – skraćeno REKOM. Inače, u Prištini je 29. oktobra 2008. godine, na IV regionalnom forumu osnovana Koalicija za osnivanje REKOM.

Nataša Kandić – Fond za humanitarno pravo (Beograd), rekla je danas da je „vijest“ da se prvi put dešava da su civilna društva sa područja bivše Jugoslavije, njih oko 120 uz 200 pojedinaca, na regionalnom nivou ujedinjeni, i djeluju zajedno u pokušaju da pomognu rad tužilaštava.

– Sudovi zemalja nastalih raspadom Jugoslavije rade svoj posao ali vrlo sporo, kazala je Vesna Teršelić – Documenta (Zagreb). Procjenjuje se da će se za narednih deset godina procesuirati oko 1200 zločinaca, a uz podatak da je u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, kao i neposredno nakon toga na Kosovu, stradalo najmanje 120 000 ljudi i da je 17158 nestalih osoba, jasno je koliko je to sporo te ne čudi nezadovoljstvo onih koji su doživjeli i preživjeli ratne strahote kao i njihovih porodica.

Danas, u zemljama regiona žive i preživjele žrtve, porodice žrtava, kao i počinioci teških zločina, te inicijatori REKOM-a misle da ujedinjenim djelovanjem mogu pomoći, a onda svoj model ponuditi državnim istitucijama.

Vehid Šehić – Forum građana Tuzla, rekao je da su se fokusirali na vremenski period ´92. – ´95. te da će se u Bosni i Hercegovini održati petanest sličnih Kosultacija, od toga dvije na državnom nivou na kojima će biti riječi o ljudima koji su bili zatočenici logora, te o ženi kao žrtvi rata.

Vrijeme će pokazati da li je osnivanje Komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o prošlosti, koje mogu da obezbijede i zvaničan zapis o prošlosti, pomoći u procesuiranju raznih zločinaca i ubrzavanju sudskih postupaka koji traju i po nekoliko godina.

Share