Politika: Kandićeva da plati Nikoliću

Izvor: Politika

Predsednica Fonda za humanitarno pravo oglašena krivom zbog klevetanja predsednika Srpske napredne stranke i osuđena na novčanu kaznu od 200.000 dinara

Četvrti opštinski sud u Beogradu oglasio je juče Natašu Kandić, predsednicu Fonda za humanitarno pravo (FHP), krivom zbog klevetanja Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke i osudilo je na novčanu kaznu od 200.000 dinara. Nikolić je tužbu protiv Kandićeve podneo zbog izjave da je 1991. godine u hrvatskom selu Antin „bio u situacijama sa oružjem i da su od njegove ruke stradali civili”, koju je predsednica FHP dala 13. juna 2005. godine, radiju B 92.

– Nataša Kandić je prekršila pretpostavku nevinosti time što je Nikolića optužila za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti. Iz dokaza izvedenih na suđenju ne proizlazi da je Nataša Kandić imala pouzdane podatke o Nikoliću, ali ih je ipak iznela u javnost.Da je postupala dobronamerno, ona ne bi imenovala Nikolića, nego bi podatke koje je imala predala Tužilaštvu za ratne zločine. Ona je optužbe protiv Nikolića iznela pre četiri godine i tužilaštvo je imalo dovoljno vremena da pokrene postupak protiv Nikolića. Ona, međutim, to nije uradila – rekla je tokom obrazlaganja presude sudija Maja Ilić.

Sudija je dodala da je Nataša Kandić svoje tvrdnje zasnivala na izjavi svedoka Dušana Damnjanovića, ali da on tokom svedočenja nije potvrdio da je bio svedok dvostrukog ubistva.

– Moj zadatak je bio da utvrdim da li je Nataša Kandić u vreme kada je dala izjavu imala podatke o Nikoliću. Čak i da je bilo tako, nije uputno da direktorka Fonda za humanitarno pravo na osnovu iskaza tog svedoka optužuje Nikolića – rekla je sudija Maja Ilić.

Pre izricanja presude, iznoseći završnu reč, Nataša Kandić je rekla da „do danas niko nije osporio da su u Antinu počinjeni ratni zločini niti da su tamo od avgusta 1991. godine bili dobrovoljci Srpske radikalne stranke, u kojoj je Nikolić obavljao funkciju zamenika predsednika”.

Ona je rekla i da je svedok Damnjanović, koji je bio dobrovoljac u Antinu, izjavio pred njom i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem da je Nikolić izašao sa večere, ušao u susednu kuću i da su svi čuli rafale, a kada se vratio bio je nagrađen aplauzom i da su posle u toj kući pronađena tela dva hrvatska civila.

– Nisam ja dovela u pitanje čast i ugled Nikolića, nego činjenica da je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj optužen pred Haškim tribunalom i da se u Beogradu u najmanje dva predmeta sudi članovima te stranke za ratne zločine. Pokazalo se da gde god ima ratnih zločina, ima i SRS-a – rekla je Nataša Kandić.

Ona je dodala da je upravo to dovelo u pitanje čast i ugled Nikolića, a ne delovanje Fonda za humanitarno pravo, koji ima mandat da prikuplja podatke o izvršenim ratnim zločinima.

Nikolićev advokat Vesna Andrić rekla je u završnoj reči da je Nataša Kandić više puta ponovila neistinu da su od Nikolićeve ruke stradali civili, što je dokaz da je krivično delo klevete izvršila sa namerom da Nikoliću naruši čast i ugled.

– Klevetu je iznela pre četiri godine, a od događaja u Antinu prošlo je 17 godina. Za sve to vreme nije pokrenut ni pretkrivični postupak protiv Nikolića, niti je on dao izjavu o tome – rekla je Vesna Andrić.

Na početku jučerašnjeg suđenja svedočio je član SRS-a Dušan Damnjanović, iz Kragujevca, koji je 1991. godine u ratu u Hrvatskoj bio dobrovoljac i snajperista, i koji je doveden iz zatvora u Požarevcu, gde služi kaznu od dve godine na koju je osuđen zbog prodavanja heroina.

Damnjanović je rekao da nije bio svedok dvostrukog ubistva u Antinu i da ne može i ne želi da se seća tih događaja.

– U vreme kada sam razgovarao sa Natašom Kandić, sredinom 2005. godine, mnogo sam lagao da bih došao do novca, bilo je to usred mog najvećeg drogiranja. Ne sećam se šta sam rekao Nataši Kandić, niti kada sam bio u Antinu, ne sećam se ni šta sam rekao Vukčeviću. Ne sećam se da li je Nikolić bio u Antinu –izjavio je svedok.

On je naveo i da je pod psihološkim pritiskom, ali i da mu je maloletno dete ranije napadnuto.

Damnjanović je rekao da je odlučio da se odvikne od droge i da se ranije prijavio u Kliničko-bolnički centar u Kragujevcu, gde uz pomoć doktorke Slavice Đukić-Dejanović uspešno privodi kraju program odvikavanja od heroina.

Share