Alo: Nataša Kandić Nikoliću duguje 200.000 dinara

Izvor: Alo

Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić osuđena je juče u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu na kaznu od 200.000 dinara za klevetu Tomislava Nikolića, lidera SNS-a.

Nikolić je tužio Kandićevu zbog njene optužbe, date 13. juna 2005, da je 1991. godine u hrvatskom selu Antin „bio u situacijama sa oružjem i da su od njegove ruke stradali civili“. Kandićeva je tvrdnju zasnovala na izjavi svedoka Dušana Damjanovića, člana SRS-a.
Damjanović je na sudu rekao da se leči od narkomanije u Kliničkom centru u Kragujevcu, i to kod predsednika Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović. Obrazlažući presudu sudija je rekla da Kandićeva nije imala pouzdane podatke o Nikoliću, ali ih je ipak iznela u javnost.
– Da je postupala dobronamerno, Kandićeva ne bi imenovala Nikolića javno, već bi podatke koje je imala predala Tužilaštvu za ratne zločine. Optužbe je iznela pre četiri godine, a tužilaštvo je imalo četiri godine da pokrene postupak protiv Nikolića, što do danas nije učinilo – izjavila je sudija Maja Ilić.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo u izjavi za „Alo!“ kaže da nije iznenađena presudom, „jer je odluka suda onakva kakav je bio stav sudije, koja je smatrala da nikakvi dokazi nisu potrebni“.
– Ne znam kako sam ja mogla da umanjim ugled Tomislava Nikolića, kad je lider njegove tadašnje stranke čovek kojim se sudi u Hagu, kad su brojni pripadnici njegove bivše stranke osuđeni za ratne zločine. Valjda te činjenice dovode u pitanje njegov ugled, a ne moje izjave – zaključuje Kandićeva.

Share