Građanski list: Nataša Kandić osuđena jer je oklevetala Tomu Nikolića

Izvor: Građanski list

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić osuđena je juče u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu na novčanu kaznu od 200.000 dinara jer je oklevetala predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Kandićeva je proglašena krivom zbog toga što je 13. juna 2005. godine na radiju B92 izjavila da je Nikolić 1991. godine u hrvatskom selu Antin “bio u situacijama s oružjem i da su od njegove ruke stradali civili”.

Njene tvrdnje bile su zasnovane na rečima dobrovoljca Dušana Damjanovića iz Kragujevca, koji je njoj i tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću ispričao kako je video Nikolića da ulazi u kuću u kojoj su kasnije pronađena tela dva hrvatska civila.

Svedok bio pod dejstvom droga

Damjanović, koji je u sud doveden iz zatvora u Požarevcu, gde služi dvogodišnju kaznu zbog prodavanja heroina, odmah je rekao da nije bio svedok dvostrukog ubistva u Antinu.

– U vreme kad sam razgovarao s Natašom Kandić, sredinom 2005. godine, mnogo sam lagao da bih došao do novca za drogu. Ne sećam se šta sam rekao Nataši Kandić ni kada sam bio u Antinu, ne sećam se ni šta sam rekao Vukčeviću. Ne sećam se da li je Nikolić bio u Antinu.

Do miliona u parnici

Prethodno je Nataša Kandić u završnoj reči navela da do danas niko nije osporio da su u Antinu počinjeni ratni zločini niti da su tamo od avgusta 1991. godine bili dobrovoljci Srpske radikalne stranke, u kojoj je Nikolić obavljao funkciju zamenika predsednika.

Na kraju procesa sud je Nikolića uputio da u parničnom postupku podnese imovinsko-pravni zahtev kojim traži milion dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda neistinitim tvrdnjama.

Nataši Kandić, nakon što primi presudu, ostaje pravo na žalbu u roku od 15 dana.

Obrazloženje

Sudija Maja Ilić rekla je u obrazloženju presude da je Nataša Kandić prekršila pretpostavku nevinosti time što je Nikolića optužila za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

– Da je postupala dobronamerno, Nataša Kandić ne bi imenovala Nikolića, nego bi podatke koje je imala predala Tužilaštvu za ratne zločine. Ona je optužbe protiv Nikolića iznela pre četiri godine i Tužilaštvo je imalo sasvim dovoljno vremena da pokrene postupak protiv Nikolića, ali to nije učinilo – rekla je sudija Maja Ilić.

Share