B92: NVO: Srbija da podrži rezoluciju

Izvor: B92

Nevladine organizacije za ljudska prava pozvale su danas Skupštinu Srbije da podrži Rezoluciju Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula danom sećanja na genocid u Srebrenici i da time pokaže poštovanje i priznanje žrtava ovog zločina.

U zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija se navodi da bi to otvorilo početak izgradnje zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Vlast i javnost u Srbiji imaju obavezu da preuzmu odgovornost za nedela u prošlosti i time pokažu odlučnost za izgradnju demokratske države na temelju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, kaže se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, JUKOM, Pravnici za demokratiju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Žene u crnom, Kviria Centar, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za civilno-vojne odnose, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa i Festival o ljudskim pravima.

Share