B92: FHP: Suđenja traju neopravdano dugo

Izvor: B92

Fond za humanitarno pravo smatra da se suđenje za ubistvo Albanca Ise Eminija pred Okružnim sudom u Nišu vodi neopravdano dugo.

Okružni sud u Nišu, pred kojim se vodi postupak prema Milošu Simonoviću, aktivnom policajcu i Dragiši Markoviću, bivšem rezervisti MUP-a Srbije, zbog ubistva, nepotrebno odugovlači postupak i time sprečava zadovoljenje pravde, saopštio je FHP.

“Iako sud ima obavezu da sam istinito i potpuno utvrdi sve činjenice koje su od značaja za donošenje odluke, u pomenutom slučaju on sav teret dokazivanja prebacuje na oštećenu stranu. Osim toga, sud izbegava da naredi provođenje ili odredi pritvor prema okrivljenima i time obezbedi njihovo prisustvo na suđenju”, navodi Fond za humanitarno pravo.

FHP smatra da da “neosnovano dugo trajanje ovog postupka oštećenu, koja je izgubila muža i bila životno ugrožena, dovodi u stanje nepotrebne patnje”.

Podsećanja radi, prema optužnici, okrivljeni su 5. maja 1999. godine ubili Isu Emini iz Prištine, u njegovom stanu u Prištini.

Postupak pred okružnim sudom u Nišu otvoren je pet godina nakon izvršenog krivičnog dela. U toku prvostepenog postupka glavni pretres je više puta odlagan zbog nepojavljivanja optuženih. Glavni pretres je dva puta počinjao ispočetka i svi dokazi su morali biti ponovo izvedeni.

Prvostepeni postupak okončan je nakon osam godina od ubistva oslobađanjem optuženih. Nakon što je prvostepena presuda ukinuta u junu 2008. godine i predmet vraćen na ponovno suđenje, glavni pretres zakazan je dva puta, i to najpre za 25. 11. 2008, a potom za 25. 12. 2008. godine, ali nije održan upravo zbog činjenice da prisustvo optuženih nije obezbeđeno.

Fond za humanitarno pravo upozorava da se isti problemi javljaju i u suđenju dvojici pripadnika MUP-a Srbije, pred Okružnim sudom u Požarevcu, za ubistvo tri albanska civila, što je kvalifikovano kao ratni zločin.

Okrivljeni se brane sa slobode, izbegavaju da prime, a često se i ne odazivaju na pozive suda, saopštava FHP.

To suđenje, koje se po drugi put odvija pred istim sudskim većem, traje već osam godina, bez učešća oštećenih i njihovih zastupnika.

FHP traži da se prisustvo optuženih policajaca obezbedi i da sud objektivnim i profesionalnim vođenjem postupka podstakne svedoke iz redova policije i oštećene da u njemu učestvuju.

Share