Business.hr: Kandić: 2008. obilježila nemoć države da uhiti Mladića

Izvor: Business.hr

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je u srijedu na konferenciji za novinstvo nekoliko nevladinih udruga da je 2008. u Srbiji obilježila nemoć države da uhiti i izruči Ratka Mladića Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu (ICTY).

“Danas je jasno da je Ratko Mladić pod zaštitom i kontrolom dijelova institucija koje su moćnije od države”, rekla je Nataša Kandić.

Pozitivan događaj u ovoj godini je, po njezinim riječima, uhićenje i izručenje Radovana Karadžića Haaškom sudu, čime je označena nova faza u odnosu države prema najtežim ratnim zločinima.

Kandić je kazala da je 2008. važna i zbog inicijative nevladinih udruga u regiji da se osnuje regionalno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i teškim povrjedama ljudskih prava.

Predstavnica nevladine udruge “Žene u crnom” Staša Zajović upozorila je da unatoč nastojanjima nevladinih udruga još nije ukinut Zakon o pomoći haaškim optuženicima i njihovim obiteljima. Rekla je također da svećenstvo Srpske pravoslavne crkve nedovoljno radi na pomirbi i saniranju posljedica rata.

Share