Danas: Protiv diskriminacije

Izvor: Danas

NVO organizuju niz manifestacija, a radnici protestuju ispred Vlade

Ujedinjene nacije i Evropska unija, nevladine organizacije i više političkih stranaka danas će obeležiti 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava i 60 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima.

Na Trgu Republike u Beogradu organizuje se manifestacija „Pet koraka u borbi protiv diskriminacije“, na kojoj će učestvovati šef Predstavništva UNHCR-a Lenart Kocalainen, direktorka Unicefa Judita Rajhenberg, šef Delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras, visoki zvaničnici Srbije, kao i predstavnici ugroženih grupa i civilnog društva.

U okviru proslave ovog jubileja, Delegacija Evropske komisije potpisaće ugovore s NVO koje su učestvovale na konkursu za podršku iz programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

Predstavništvo UN u Srbiji objaviće izveštaj „Ostvarivanje prava Roma“, koji daje pregled situacije u kojoj se nalazi romska nacionalna manjina u Srbiji.

Grupa NVO pozvala je Vladu i Skupštinu Srbije da, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, pokrenu javnu raspravu o strategijama suočavanja s nasleđem kršenja ljudskih prava, uspostavljanja vladavine prava i pravde za žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

„Srpske institucije imaju obavezu prema društvu i porodicama žrtava da iznesu činjenice o nedelima u javnost, organizuju istrage i kazne počinioce i naredbodavce tih nedela“, navodi se u javnom pozivu zvaničnicima, koji su potpisali Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Inicijativa mladih, Centar za mir i razvoj demokratije, Glas razlike i Dah teatar.

Socijaldemokratska unija obeležiće 10. decembar zajedničkom akcijom s NVO za ljudska prava koja počinje u 12 sati, na početnoj stanici autobusa 26, u Dunavskoj ulici, a završava u naselju Braće Jerković. Centralni događaj će biti predstava „Ne/vidljivi grad’’, koju će u autobusu izvesti Dah teatar.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata organizuje danas u 12 sati protest ispred zgrade Vlade Srbije. Radnici će se u 11 sati okupiti ispred centralne kancelarije Asocijacije i Glavne pošte, odakle će krenuti ka Vladi gde će zahtevati poštovanje ljudskih i socijalnih prava radnika.

Share