Mondo: Kandić: Istragu usmeriti na ratne zločine OVK

Izvor: Mondo

NK-Mondo-17_11_2008_

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je u ponedeljak uveče da glavni problem kojim treba da se bavi srpsko tužilaštvo nije trgovina organima nestalih Srba na Kosovu i Metohiji, već istraga o ratnim zločinima koji su počinjeni zbog “etničkog čišćenja” pokrajine.

Svi podaci pokazuju da su Srbi oteti, ne prevashodno radi kriminalne trgovine organima, već zbog zastrašivanja, čiji je cilj bilo etničko čišćenje Kosova, rekla je Kandićeva u emisiji “Poligraf” Televizije B92.

Prema njenim rečima, naše tužilaštvo treba najpre da insistira na istrazi o ratnim zločinima koje su počinile grupe “Oslobodilačke vojske Kosova” i o odgovornosti za te zločine.

“Pitanje je da li se može sada utvrditi da li je bilo trgovine ljudskim organima”, rekla je ona i navela da je bitno utvrditi i starosnu sutrukturu nestalih, pošto starije osobe nisu “pogodne” za transplantaciju organa.

Pouzdano se, međutim, zna da je nestalo više od 500 Srba i drugih nealbanaca, da su prebačeni u tajne zatvore, da nisu više živi i da negde u Albaniji moraju postojati tajne masovne grobnice, kazala je Kandićeva.

“Zato je glavno pitanje otmica, tajnih zatvora i tajnih masovnih grobnica”, kazala je Kandićeva, i dodala da srpsko tužilaštvo i specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti treba da rade paralelno na utvrđivanju da li je bilo trgovine ljudskim organima.

U tom slučaju, prema njenim rečima, vlasti Albanije i njeno tužilaštvo ne mogu da ostanu po strani i kažu da neće ništa raditi.

Srpsko tužilaštvo otvorilo je istragu nakon što je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, u knjizi “Lov”, obelodanila da postoje ozbiljne indicije o trgovini organima.

Del Ponteova je navela da se sumnja da je više od 300 Srba i drugih nealbanaca s Kosova, za vreme rata, prebačeno u Albaniju, gde su završili u masovnim grobnicama.

Share