Danas: Artman: Priča o trgovini organima manipulacija

Izvor: Danas

Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman izjavila je juče u Beogradu da su navodi o trgovini organima otetih Srba i ostalih nealbanaca predmet manipulacija jer je nemoguće govoriti o tome kako su oni ubijeni bez informacija o nestalima na Kosovu.

„To je predmet manipulacija jer ne možete da nemate informacije o nestalima, a da sada većznate kako su ubijeni“, kazala je Artmanova na konferenciji Fonda za humanitarno pravo. „Zato treba istražiti gde su te osobe prebačene u zatočeništvo – na Kosovo ili van Kosova, treba proveriti sve indicije iako nema čvrstih dokaza“, kazala je ona.

Direktorka FHP Nataša Kandićocenila je da istraživanje navoda o trgovini organima Srba prebačenih u Albaniju nije najbolji put za istraživanje sudbine nestalih i za otkrivanje tajnih lokacija sa njihovim posmrtnim ostacima.

Prema njenim rečima, predstavnici FHP na polju trgovine organima ne mogu ništa učiniti jer nisu „ni eksperti ni vidovnjaci“ da mogu otkriti nešto za šta još ne postoje dokazi i ozbiljne indicije.

Prema rečima Kandićeve, prvi korak u rasvetljavanju sudbine nestalih trebalo bi da bude istraživanje indicija o prebacivanju otetih ne samo u Albaniju veći u Makedoniju, za šta, kako je rekla, postoje ozbiljne indicije.

Share