Dnevni Avaz: Posmrtni ostatci nisu pronađeni ni nakon 16 godina

Izvor: Dnevni Avaz

Mještani Sjeverina krenuli su redovnom autobuskom linijom u Priboj, kada ih je u selu Mioče u blizini Rudog zaustavila grupa vojnika vojske bosanskig Srba s Milanom Lukićem na čelu

Godišnjica otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina navršava se danas, a njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni ni 16 godina poslije otmice.

Mještani Sjeverina, među kojima je bilo 15 muškaraca i jedna žena, krenuli su 22. oktobra 1992. godine redovnom autobuskom linijom u Priboj, kada ih je u selu Mioče u blizini Rudog zaustavila grupa vojnika vojske bosanskig Srba s Milanom Lukićem na čelu.

Poslije legitimiranja, vojnici su iz autobusa izveli samo Bošnjake i kamionom ih prevezli u Višegrad, u Motel “Vilina vas”.

Bošnjaci su tamo brutalno zlostavljani, a zatim su odvedeni na obalu rijeke Drine, gdje su strijeljani.

Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda podsjetio je da je u julu 2005. godine Okružni sud u Beogradu osudio Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva i izrekao im višegodišnje kazne zatvora.

Vrhovni sud Srbije je u aprilu 2006. godine potvrdio presudu.

Krsmanović je i dalje u bjekstvu, dok se Lukiću pred Haškim tribunalom (ICTY) sudi za zločine počinjene u BiH.

FHP je kritizirao Srbiju što ne učestvuje u obilježavanju dana stradanja sjeverinskih Bošnjaka, “niti je spremna porodicama žrtava dodijeliti novčano obeštećenje za patnje kroz koje prolaze svih ovih godina”.

FHP je pozvao Vladu Srbije da istraži i javno saopći lokaciju na kojoj su skriveni posmrtni ostaci sjeverinskih Bošnjaka i da prema porodicama ubijenih pokaže poštovanje izgradnjom spomenika.

Prema Zakonu o civilnim invalidima rata, porodice stradalih sjeverinskih Bošnjaka ne spadaju u kategoriju primalaca državne pomoći, jer nisu stradali “od strane neprijatelja za vrijeme rata, izvođenja ratnih operacija, od zaostalog ratnog materijala ili neprijateljskih diverzantskih, odnosno terorističkih akcija”.

FHP je zbog toga u junu 2007. godine, u ime članova porodica žrtava, podnio tužbu protiv Srbije za naknadu štete, a do danas je sud saslušao dva svjedoka.

Share