B92: Sporo rešavanje problema nestalih

Izvor: B92

Na području bivše Jugoslavije još uvek se 16.713 lica vode kao nestala u ratovima koji su 90-ih vođeni na ovim prostorima.

Porodice nestalih će sutra, na Međunarodni dan nestalih, u akciji pod nazivom “Dajte nam mesto gde ćemo našim najmilijima polagati sveće”, zatražiti od državnih organa da u Beogradu sagrade spomenik licima nestalim u ratovima devedesetih. I porodice i međunarodne organizacije upozoravaju da proces traženja ide veoma sporo.

“Uradili smo jednu simboličnu spomen ploču stradalim u ratovima od 1991. do 1999. godine jer ovaj grad, ova republika, 13 godina nije našla prostor gde će se polagati venci za srpske žrtve“, rekao je Čedomir Marić iz Udruženja porodica nestalih.

“U proteklih godinu dana rasvetljana je sudbina oko hiljadu nestalih, u prethodnom periodu između 2006. i 2007. utvrđena je sudbina više od hiljadu i po nestalih. Međunarodni komitet Crvenog krsta duboko je zabrinut zbog sporosti kojom se ova pitanja rešavaju“, navela je Gordana Milenković iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

“Pravna i moralna obaveza prema žrtvama”

Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i mreža “Moja incijativa” zatražili su od vlasti u Srbiji, nadležnih institucija, ali i zemalja u regionu da izvršavaju obavezu rasvetljavanja sudbine osoba koje su nestale u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta, Fond za humanitarno pravo je podsetio nadležne da je to njihova civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, porodicama nestalih i društvu i pozvao ih da potpišu Konvenciju UN za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka.

Fond za humanitarno pravo napominje da je Generalna skupština UN usvojila ovu Konvenciju u decembru 2006. Iako ona može značajno doprineti prevenciji i unapređenju istraga o prisilnim nestancima, do sada je nije potpisala ni jedna post-jugoslovenska država, navode u Fondu za humanitarno pravo.

“Posebno uznemirava činjenica da umesto ulaganja većih napora za rešavanje ovog teškog problema, poslednjih godina dolazi do nedopustivog usporavanja u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih”, smatraju u Fondu za humanitarno pravo.

Kako je navedeno u saopštenju, istina o žrtvama i njihovom stradanju osnovni je preduslov uspostavljanju poverenja i izgradnji demokratskih društava u regionu.

Međunarodni Dan nestalih osoba, 30. avgust, ustanovljen je na inicijativu Radne grupe Ujedinjenih nacija za nestale osobe.

Share