Blic: Dragulj Medine da se vrati čitaocima

Izvor: Blic

Osam nevladinih organizacija osudilo je danas pritisak Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, na izdavačku kuću BeoBuk da povuče knjigu američke autorke Šeri Džons “Dragulj Medine” i zatražile da se ona vrati čitaocima.

“Očekujemo da se Mešihat Islamske zajednice izvini svim građanima Srbije (i sveta) zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja”,ističe se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Navedeno je da NVO traže da se knjiga vrati čitocima da sami prosude o njenoj vrednosti.
NVO podsećaju da su izvesna ograničenja moguća ukoliko se knjigom poziva na nasilje, diskriminaciju, rasizam, ratne zločine, što se u veoma ograničenom broju slučajeva može utvrditi u zakonom propisanom postupku.
“Podsećamo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji da književno ili drugo umetničko delo podleže samo sudu kritike i sudu javnosti i da nijedna religija nema pravo da uvodi cenzuru i zastrašuje pisce, izdavače i čitaoce pretnjama božijeg kažnjavanja”, navedeno je saopštenju.
Ocenjeno je da je pritiskom na izdavača da povuče knjigu iz prodaje i zahtevom za izvinjenje i pokajanjem, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji dao sebi za pravo da propisuje šta se sme čitati, čime je povredio pravo savakog građana da slodono formira svoj sud.
Knjiga “Dragulj Medine” opisuje život sedme žene proroka Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se verila sa islamskim prorokom.
Objavljivanje knjige u SAD pratila je žučna polemika o slobodi govora, nakon što je promocija knjige u maju ove godine odložena, jer je profesorka Univerziteta u Teksasu Deniz Spelberg, ekspert za islam i rani srednji vek, roman ocenila kao potencijalnu pretnju po nacionalnu bezbednost, podseća se u saopštenju.
Saopštenje su potpisale organizacije Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM), Beogradski centar za ljudska prava, Koalicija za toleranciju protiv zločina mržnje i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).
Direktor i glavni urednik izdavačke knjige BeoBuk Aleksandar Jasić je nakon protesta Islamske zajednice u Srbiji knjigu “Dragulj Medine” povukao iz prodaje.
Knjiga je, prema njegovim rečima, štampana u hiljadu primeraka.

Share