Radio Slobodna Evropa: Karadžić prebačen u pritvor u Sheveningenu

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Helikopter u kojem se pretpostavlja da je Radovan Karadžić bio prebačen jutros u Sheveningen, 30. jul2008.

Haški tribunal potvrdio je da je nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen u pritvor u Sheveningenu.

Portparolka tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je da je Karadžić bezbedno stigao u Sheveningen, te da je smešten u pritvorsku jedinicu:

“On je stigao u pritvorsku jedinicu. Prva sledeća stvar koja će se dešavati je njegovo prvo stupanje pred sud. To je formalno – pravni proces kada će gospodin Karadžić biti doveden pred sudije Tribunala, gde će se sudije uveriti da je on obavešten o svojim pravima, da mu je obezbeđen advokat, ukoliko ga želi, da je upoznat sa optužnicom. Tom prilikom, on ima mogućnost da se izjasni o krivici po tačkama optužnice. To je njegovo pravo, ne i obaveza, tako da ima mogućnost da to uradi tada ili u narednih 30 dana u skladu sa pravilnikom.”

U 7.45 u dvorište pritvorske jedinice u Sheveningenu sleteo je jedan helikopter, dok je još jedan nastavio da obleće zgradu, nakon čega je iz Haškog tribunala stigla zvanična potvrda da je Radovan Karadžić stigao u Hag. Prethodno je kolona automobila, oko tri časa i 45 minuta, napustila zgradu Okružnog suda u Beogradu, u čijoj je pritvorskoj jednici bio bivši lider bosanskih Srba. Reporteri sa lica mesta javili su da su tri džipa sa zatamljenim staklima i uključenim rotacionim svetlima, izašla iz dvorišta zgrade suda i uputili se ka autoputu. Ubrzo potom na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” stigla su četiri džipa, sa zatamljenim staklima i nešto posle 4 časa Karadžić je avionom Vlade Srbije odleteo u Roterdam.

Ministarstvo pravde Srbije donelo je sinoć rešenje kojim se dozvoljava izručenje Karadžića Tribunalu. Odluci je prethodilo rešenje Okružnog suda u Beogradu da su ispunjene pretpostavke za predaju Karadžića Tribunalu, saopštila je Vlada Srbije. Karadžićev advokat Svetozar Vujačić izjavio je da nije ni uložio žalbu na rešenje o izručenju bivšeg lidera bosanskih Srba Haškom tribunalu. Podsećamo da je advokat prethodnih dana izjavljivao kako je žalba poslata poštom, te da je sud dužan da je sačeka pre nego što donese odluku o izručenju:

“Žalbu nisam uložio, jer je to bio jedini način da produžim njegov boravak u Beogradu ne bi li ga posetila porodica sa Pala.” 

Vujačić je dodao da do Karadžićevog transfera u Hag njegovom branjeniku nije vraćen lap top, novac i 50 kaseta na kojima je bila kopmletna njegova odbrana.

Portparol srpske Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović kaže da će, kao i do sada, svu dokumentaciju dostavljati odbrani haških optuženika:

“Dostavljaćemo je po zahtevima i Radovanu Karadžiću, tako da što se nas tiče tu neće biti nikakvih problema. Tu postoji razna dokumentacija koju su svi okrivljani imali, pogotovo što su na višem rangu, i višem položaju bili. Prosto ne možemo sada da kalkulišemo šta je on kod sebe imao, šta nije, i da li je ta priča istinita. Mislim da je procedura izučenja bila redovna, jednostavno rok koji je sud odredio da je razuman rok da se sačeka žalba je istekao i, po procenama bezbednosnih prilika, je izvršen transfer u Hag. Ne vidim nikakvu vezu između jučerašnjeg mitinga radikala i izručenja Karadžića.” 

 

U Haškom sudu danas dežuran sudija Kvon koji će doneti odluku kada će se Karadžić pojaviti pred sudskim većem. Danas ga očekuje upoznavanje sa komandirima, koji će mu predstaviti proceduru u pritvoru i njegova prava, a potom će biti obavljen i medicinski pregled. Zatim će ga obići pretstavnici sekretarijata Tribunala i upoznati ga sa načinom na koji funkcioniše taj sud. Po statutu Tribunala ne postoji rok u kome bi Karadžić, pošto bude izručen Tribunalu, morao da se pojavi pred sudskim većem kako bi se izjasnio o krivici, ali je u praksi to prva sedmica od dana izručenja.

Reakcije na izručenje

 

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je dobro što se za isporučivanje Radovana Karadžića Hagu čekalo da prođe miting radikala u Beogradu. Istovremeno, navodi ona, dobro je i što se više nije čekalo na žalbu Karadžićeve odbrane, te ističe da je država demonstrirala neophodnu ozbiljnost:

„Među govornicima na jučerašnjem mitingu su bili najodaniji, najveći zaštitnici optuženih za ratne zločine, i njima je zapravo trebalo pokazati da ovde ne postoji strah vlasti od njih i od onih koje oni mogu da okupe. S druge strane, što se tiče žalbe branioca Radovana Karadžića, to je od početka bilo pitanje da li će on uopšte predati tu žalbu, zato što je istog trenutka nakon hapšenja on najavio da će ta žalba biti upućena u poslednjem trenutku, iz pošte i da će oni kupovati to vreme da ga produže do najavljenih protesta. Onda su se nadali da bi moglo izbiti nasilje. Čini mi se da je sinoć policija reagovala onako kako je trebalo da reaguje i ranije.“

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenjuje da je izručenje Radovana Karadžića očekivano i da predstavlja kraj jedne iluzije:

“Ili, kako je to rekao Kosta Čavoški pre neki, dan – ‘naša generacija neće ostvariti državni projekat’. I mislim da je ta odluka o njegovom hapšenju i izručenju bila jedna šira odluka koja je racionalizacija tog poraza. Indikativno je da nije bilo mnogo reakcija ni od strane Akademije, ni od crkve, niti svih ovih drugih koji su godinama podržavali Radovana Karadžića.”

 

Reagovanja u Federaciji BiH 

Vest o isporučivanju Radovana Karadžića pozdravljena je u Bosni i Hercegovini. Savetnik predsedavajućeg predsedništva BiH Harisa Silajdžića, Damir Arnaut za naš program kaže:

 

„Ovo je važna vest za Bosnu i Hercegovinu, mi smo očekivali izručenje Karadžića i drago nam je što se to nije odužilo i što je Karadžić već danas u Hagu, i što će proces suđenja početi vrlo brzo. To je u svakom slučaju pozitivan korak od strane Vlade u Beogradu. Podsećam da smo na ovu pravdu čekali više od 13 godina, i naravno očekujemo da se isto desi i sa Ratkom Mladićem.

Predstavnik Saveza nezavisnih socijademokrata Milorada Dodika, Drago Kalabić kaže za naš program da se obaveze prema Haškom tribunalu moraju poštovati, i da je Srbija uradila ono ssto je morala:

“Činjenica je da se Haški tribunal pokazao nepravednim, da se u proteklom periodu kod građana Republike Srpske nije predstavio kao međunarodni instrument pravde. Međutim, uvažavajući sve to, i činjenice koje prate rad Haškog tribunala, nesporno je da ni Srbija, ni Republika Srpska nisu u poziciji da izvrdavaju svoje međunarodne obaveze, i to je jednostavno priča koja je morala biti završena. Je li sve moralo biti na takav način završeno, to je drugo pitanje. Ali, generalno mislim da je Srbija uradila ono što je morala uraditi.”

Share