Mondo: Tri miliona odštete porodici ubijenog Albanca

Izvor: Mondo

Država Srbija obavezna je da isplati tri miliona dinara supruzi i deci Behrama Gigolaja, koga su nepoznati napadači na smrt pretukli 24. marta 1999. godine Mataruškoj Banji.

Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je presudu kojom je država Srbija obavezana da isplati odštetu zbog odgovornosti za nesprečavanje napada, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP) u ponedeljak.

U okviru programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija Fond je prošle godine podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime porodice pokojnog Gigolaja.

On se 1988. godine doselio sa Kosova u Matarušku Banju, gde je otvorio pekaru. U noći kada je počela NATO intervencija na Saveznu Republiku Jugoslaviju u radnju je provalila grupa od pet ili šest nepoznatih mladića, koja je Gigolaja i njegovog sina tukla pesnicama i nogama, a potom i tupim delom sekire.

Gigolaj je u bolnici u Kraljevu podlegao ranama 28. marta 1999. godine.

Prema podacima FHP-a, Gigolaj i njegov sin su napadnuti u vreme kada je policija već imala informacije o napadima na lokale koji su u vlasništvu državljana SRJ albanske nacionalnosti.

Međutim, policija nije intervenisala i zaštitila ugrožene Albance, što je protivno njenoj ustavnoj i zakonskoj obavezi pružanja zaštite svim građanima, bez razlike po osnovu nacionalnosti, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima FHP-a, u periodu pre početka sukoba na Kosovu, pripadnici SUP-a u Kraljevu su, za vreme demonstracija ili drugih događaja visokog rizika, redovno obezbeđivali objekte čiji su vlasnici Albanci.

Share