B92: Dosuđena odšteta porodici Gigolaj

Izvor: B92

Sud u Beogradu dosudio je odštetu porodici Behrama Gigolaja, ubijenog u Mataruškoj Banji za vreme bombardovanja 1999.

Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je presudu kojom je država Srbija obavezana da supruzi i deci Behrama Gigolaja, koga su nepoznati napadači na smrt pretukli 24. marta 1999. godine u Mataruškoj Banji, isplati odštetu od tri miliona dinara zbog odgovornosti za nesprečavanje napada, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo.

Fond za humanitarno prasvo je, u okviru programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija, prošle godine podneo tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime porodice pokojnog Gigolaja.

Gigolaj se 1988. godine doselio sa Kosova u Matarušku Banju, gde je otvorio pekaru.

U noći kada je počela NATO intervencija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u radnju je provalila grupa od pet ili šest nepoznatih mladića koja je Gigolaja i njegovog sina tukla pesnicama i nogama, a potom i tupim delom sekire.

Gigolaj je u bolnici u Kraljevu podlegao ranama 28. marta 1999. godine.

Prema podacima Fonda za humanitatno pravo, Gigolaj i njegov sin napadnuti su u vreme kada je policija već imala informacije o napadima na lokale koji su u vlasništvu državljana SRJ albanske nacionalnosti.

Međutim, policija nije intervenisala i zaštitila ugrožene Albance, što je protivno njenoj ustavnoj i zakonskoj obavezi pružanja zaštite svim građanima, bez razlike po osnovu nacionalnosti, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, u periodu pre početka sukoba na Kosovu, pripadnici SUP-a u Kraljevu su, za vreme demonstracija ili drugih događaja visokog rizika, redovno obezbeđivali objekte čiji su vlasnici Albanci.

Share