Danas: KANDIĆ: Guri nema razloga za strah

Izvor: Danas

Zahtevaćemo i preko Stejt departmenta i Kongresa da svi umešani u ubistvo moje braće, uključujući Radosavljevića, budu izručeni Vašingtonu ili Hagu, najavljuje Fatos Bitići za Danas

Goran Radosavljević Guri, bivši komandant Žandarmerije, vratio se u Srbiju bez straha i obratio sudu i tužilaštvu zato što je on siguran da je zaštićen od krivične odgovornosti, ocenjuje za Danas Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, povodom nedavnog svedočenja Radosavljevića u policiji u okviru pretkrivičnog postupka koji se vodi za ubistvo braće Bitići juna 1999 godine. Pre toga Radosavljević je svedočio i pred istražnim sudijom Veća za ratne zločine beogradskog Okružnog suda, koji zbog istog krivičnog dela od marta prošle godine vodi istragu protiv četvorice osumnjičenih koji se terete da su Agrona, Mehmeta i Ilaja Bitićija u prokupačkom zatvoru predali policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću. Protiv njih dvojice u toku je glavni pretres po optužnici koja ih tereti za pomaganje neposrednim izvršiocima u ubistvu trojice američkih državljana, inače pripadnika paravojne “Atlantske brigade” Oslobodilačke vojske Kosova.
Kandić ističe da je zabrinjavajuće to što, iako postoje precizni podaci da je Radosavljević na Kosovu zauzimao visoku poziciju u okviru Posebnih jedinica policije – bio je pomoćnik komandanta, on nikada nije bio među osumnjičenima.
– Guri je napustio Srbiju uz znanje policije i Tužilaštva za ratne zločine. On je bio komandant Centra za obuku u Petrovom selu, tako da bez njega ništa se nije moglo dogoditi. On je morao da zna ko dolazi u Centar, po čijoj naredbi i kako je nastala masovna grobnica, ali očigledno je da nadležni ne misle da je on prava adresa za pitanja – naglašava Kandić i zaključuje da Radosavljević ne može biti svedok, već mora da se nađe među osumnjičenima.
Fatos Bitić, brat ubijenih, ocenjuje za naš list da je razlog povratka Radosavljevića u Srbiju “taj što je formirana nova vlada u kojoj učestvuje i Socijalistička partija Srbije”.
– SPS je i odgovorna za zločine na Kosovu. Takođe, Radosvljevićeva žena je u Demokratskoj stranci Borisa Tadića. Mislim da je sve to uticalo na to da se Radosavljević oseti dovoljno bezbedno da može da se vrati u Srbiju – ističe on.
Bitići navodi da je prilikom njegovog poslednjeg boravka u Beogradu dobio informaciju da se Radosavljević vratio u Srbiju, kao i da je o tome obavestio i Ambasadu SAD u Beogradu i Veće za ratne zločine, ali da je kao odgovor “usledilo ćutanje”.
– Bez obzira na Veće za ratne zločine u Srbiji, mi ćemo tražiti da svi umešani u ubistvo moje braće budu kažnjeni, uključujući Gurija. Borićemo se i preko Stejt departmenta i Kongresa, zahtevaćemo da se umešani izruče ili SAD ili Hagu. Ukoliko Boris Tadić pruži podršku Radosavljeviću, preko Stejt departmenta tražićemo i istragu predsednikove uloge u vraćanju Gurija – najavljuje Bitići.
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, rekao je Danasu da status Radosavljevića kao svedoka zavisi od policije i prikupljenih dokaza.
Božo Prelević, advokat Gorana Radosavljevića, nedavno je ocenio da ceo slučaj obiluje specifičnostima, počev od toga da se, kako je rekao, paralelno vode i pretkrivični postupak i sudska istraga i glavni pretres po jednom predmetu, do toga da se “jednoj nevladinoj organizaciji daju nezapamćena prava u krivičnom postupku”.
Prema rečima Prelevića, Radosavljević je od 2001. godine sedam puta davao iskaz i tužilac ga je predložio za svedoka, a kod istražnog sudije je saslušavan jer je tužilaštvo imalo još pitanja za njega.
– Radosavljević je objasnio svoju poziciju rukovodioca obuke policajaca uopšte, ne samo pripadnika specijalnih jedinica. On nema direktna saznanja vezana za ubistvo braće Bitići – rekao je Prelević, dodavši da se iskaz Radosavljevića podudara sa onim što je general Vlastimir Đorđević izjavljivao o tom slučaju.

Share