B92: FHP: Naknada štete zbog torture

Izvor: B92

Beograd — Fond za humanitarno pravo saopštio je da je država isplatila Danilu Dimitrijeviću 250.000 dinara na ime naknade štete zbog torture u novosadskoj policiji 1997. godine.

FHP je ocenio da iznos isplaćen Dimitrijeviću 6. juna “nije odgovarajuća satisfakcija za učinjenu nepravdu”, i podsetio da je I Komitet UN protiv torture ustanovio da su Dimitrijevićeva prava prekršena, kao i da je prekršena Konvencija UN protiv torture.

U saopštenju FHP-a se navodi da je Dimitrijević, koji je romske nacionalnosti, 14. novembra 1997. oko 12 sati godine priveden u novosadsku stanicu policije i da se on nije opirao hapšenju, jer je pred Opštinskim sudom u Novom Sadu protiv njega u toku bila istraga za više krađa za koje je osumnjičen.

Dimitrijeviću je posle hapšenja “nepoznato lice naredilo da skine svu odeću, vezavši ga policijskim lisicama za metalnu šipku na zidu i nebrojeno puta ga u narednih sat vremena udarilo policijskom palicom”.

“Nakon batinanja, Dimitrijevića niko nije obavestio o razlozima njegovog privođenja, niti mu je uručeno rešenje o određivanju pritvora”, navodi se u saopštenju FHP-a.

Navodi se i da je Dimitrijević naredna tri dana proveo u prostoriji u kojoj je bio izložen torturi, vezan lisicama za metalnu šipku, “tako da su mu bili uskraćeni hrana i osnovne higijenske potrebe”.

“I pored toga što su povrede na njegovom telu ukazivale na neophodnost pružanja lekarske pomoći, niko u policijskoj stanici nije ništa preduzeo da mu se ukaže nega ili objasne razlozi pritvaranja”, navodi se u saopštenju FHP-a.

Dimitrijević je posle tri dana izveden pred istražnog sudiju Okružnog suda u Novom Sadu Sadu zbog saslušanja u vezi sa krađama za koje je osumnjičen.

“Kada je istražni sudija video u kakvom se stanju Dimitrijević nalazi, naložio je policajcima da ga odvedu kod lekara radi obavljanja sudsko-medicinskog veštačenja”, naveo je FHP.

Policajci, međutim, nisu postupili po nalogu istražnog sudije, nego su Dimitrijeviću bez bilo kakvog objašnjenja uručili rešenje o ukidanju pritvora u kojem je “netačno navedeno da je on uhapšen 14. novembra 1997. godine u 23.00 časa, iako je uhapšen 11 sati ranije”.

Dimitrijević je 24. novembra 1997. godine podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica Opštinskom tužilaštvu u Novom Sadu, na koju tužilac “skoro tri godine od podnošenja nije reagovao”, pa su zbog toga u njegovo ime Dimitrijevića 7. avgusta 2000. godine, FHP I Evropski centar za prava Roma podneli predstavku Komitetu UN.

“U svojoj odluci od 16. novembra 2005. godine, Komitet UN protiv torture je utvrdio da je Dimitrijević bio žrtva torture i da je država propustila da sprovede brzu i nepristrasnu istragu, a da je žrtvi torture onemogućeno da traži odgovarajuću odštetu”, naveo je FHP.

Opštinsko tužilaštvo u Novom Sadu je u julu 2007. godine obavestilo Dimitrijevića da je njegova krivična prijava podneta pre 10 godina odbačena “jer ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo”.

“Zbog toga je FHP u ime Danila Dimitrijevića 17. oktobra 2007. godine podneo zahtev za naknadu štete Republičkom javnom pravobranilaštvu zbog kršenja prava usled nezakonitog rada državnih organa.

Pravobranilaštvo je ponudilo 250.000 dinara, što je Dimitrijević prihvatio zbog veoma loše materijalne situacije u kojoj se nalaze on i njegova porodica.

Share