RTV 21: Manjinske zajednice koje žive na Kosovu osećaju se bezbednije i slobodno kreću, posle nazavisnosti Kosova konstatuje FHP

Izvor: RTV 21

Okrugli_sto-29_05_2008-4a

Manjinske zajednice koje žive na Kosovu  osećaju se bezbednijim  i slobodnije se kreću  posle nazivisnosti  Kosova. Ova konstatacija proizilazi iz poslednjeg  istraživanja FHP sa  sedištem u Beogradu.

Istraživanje FHP, sa sedištem u Beogradu, završeno posle proglašenja nezavisnosti Kosova, pokazuje da  su manjinske zajednice koje žive na Kosovu izjavile da se osećaju bezbednijim. Prema rezultatima istraživanja , problem integracije srpske zajednice je kod samih srba, koji se suočavaju neprekidnim pritiskom iz Beograda. Posle 17 februara pripadnici ove zajednice  bili su podstaknuti da reaguju na različite načine, napuštajući svoja radna mesta. Zamenik direktora za zajednice pri uredu premijera, Bashkim Ibishi  je naglasio da će se Vlada angažovati na tome da kosovsko društvo pruži  mogučnost integracije  svih  etničkih zajednica. Dodao je: ,, Kosovo ima svoju zastavu  ostaje mu  da  izgradi novi Kosovski identitet gde će se svi građani kosova podjednako tretirati i to na ne diskriminirajući  način.”

Prema predstavnicima FHP u toku istraživanja je primećeno da su manjine nezadovljne radom svojih predstavnika u okviru kosovskih institucija. Takođe je jasno zatraženo od kosovskih institucija  da se angažuju na otvaranju  novih radnih  mesta. Istraživanje FHP sa pripadnicima zajednica koje žive na Kosovu je započelo pre proglašenja nezavisnosti a završilo se krajem aprila.

Share