Beta/B92: Završne reči za Zvornik

Izvor: Beta/B92

Beograd — Tužilaštvo ocenjuje da je optužnica za ratne zločine u Zvorniku tokom dve i po godine suđenja u potpunosti dokazana, i zatražili da se četvorica okrivljenih osude po zakonu.

Zamenik tužioca za ratne zločine, Milan Petrović, rekao je u završnoj reči tužilaštva da za optužene nije našao olakšavajuće okolnosti i da oni nisu izrazili kajanje, niti svojim iskazima pomogli rasvetljavanju događaja za koje se terete.

Obrazlažući svaku tačku optužnice protiv bivših pripadnika jedinica ‘Žute ose’ i ‘Pivarski’, Dragana Slavkovića, Ivana Koraća, Dragutina Dragićevića i Siniše Filipovića, zamenik tužioca rekao je da su oni bili svesni dela koja su počinili.

“Smatrajući nesumnjivo dokazanim sve radnje koje su stavljene na teret svakom od optuženih, predlažem da ih sud oglasi krivima, osudi na kazne po zakonu, kao i da ih obaveže da plate troškove krivičnog postupka”, rekao je Petrović.

On je sudskom veću predložio da prilikom odmeravanja kazne, kao otežavajuće okolnosti, posebno uzme u obzir broj žrtava i način na koji su počinjeni zločini, a naveo je i imena žrtava za čiju su smrt odgovorni okrivljeni.

Zastupnica oštećenih, Nataša Kandić, složila se sa ocenom tužilaštva da je prvi proces za ratne zločine u Zvorniku, koji je pravosuđu Srbije ustupio Haški tribunal, jedan od najsloženijih sudskih postupaka vođenih u Srbiji.

Kandić je ocenila da je dalje gonjenje ostalih počinilaca rezultat dobro sprovedenog sudskog postupka i dodala da je tužilaštvo “školski i profesionalno” dokazalo optužnicu.

Ona je, međutim, kritikovala ocenu tužilaštva da je sukob u Zvorniku započeo “nakon neuspele podele vlasti i više incidentnih situacija”, i da optuženi nisu izvedeni pred sud zato što su bili dobrovoljci jer je “pravo pomoći korpusu svog naroda moralan lični čin”.

Komentarišući stavove iz završne reči tužilaštva, ona je naglasila da pored individualne odgovornosti okrivljenih za ono što se događalo u Zvorniku, postoji i odgovornost države Srbije koja je na razne načine podsticala sve njihove postupke.

Kandić je ukazala na odgovornost Srbije za podsticanje dobrovoljaca na odlazak na ratište, a precizirala je i da država nije kažnjavala
počinjene zločine i time dodatno podsticala i ostale počinioce.

Suđenje četvorici optuženih nastavlja se sutra, a predviđeno je da završne reči iznese odbrana okrivljenih.

Nakon što je tužilaštvo preciziralo optužnicu, sudsko veće razdvojilo je postupak protiv dvojice prvooptuženih Branka Grujića i Branka Popovića, kojima će presuda biti izrečena u drugom postupku.

Četvorica pripadnika jedinica ‘Žute ose’ i ‘Pivarski’ terete se za ubistva i teška mučenja Bošnjaka zatočenih u Domu kulture u mestu Čelopek i na lokalitetima “Ekonomija” i “Ciglana”.

Suđenje se nastavlja u 9:30 sutra, u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Share