Radio Sisak/Hina: Udruga Vukovar 1991. podnijela kaznene prijave zbog zločina u logorima u Srbiji

Izvor: Radio Sisak/Hina

BEOGRAD – Udruga Vukovar 1991. podnijela je danas Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu kaznene prijave protiv nepoznatih osoba zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima u Srbiji od listopada 1991. do kolovoza 1992. godine.

Predsjednik Udruge Zoran Šangut je na konferenciji za novinare održanoj u beogradskom Fondu za humanitarno pravo kazao da je kaznenu prijavu predao tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću i njegovom zamjeniku Veselinu Mrdaku, te da se ona odnosi na zločine počinjene u logorima Stajićevo, Srijemskoj Mitrovici, Begejcima, Nišu i Vojno-istražnom zatvoru u Beogradu, koji su ustanovljeni nakon početka agresije na RH i pada Vukovara u prosincu 1991. godine.

Šengut i Stanko Zadro, brat legendarnog Blage Zadre, kojem je u ratu i kasnije logorima stradalo 18 članova obitelji, posebno su naglasili čin Srbina Aleksandra Jeftića, koji je također kao branitelj bio zarobljen u Vukovaru zajedno s njima i koji je, zahvaljujući tome što ga je u logoru Stajićevo prepoznao jedan oficir tadašnje JNA, uspio spasiti ne samo sebe, nego i oko 150 ili 200 hrvatskih ratnih zarobljenika.

“Poslali smo još u prosincu 2005. godine prijedlog predsjedniku Stjepanu Mesiću da se Jeftiću dodijeli odlikovanje zbog toga, ali do danas nema odgovora”, kazali su Šangut i Stanko Zadro.

Šagnut je rekao da nakon predaje kaznene prijave Udruga očekuje da na osnovu Sporazuma o suradnji tužiteljstava Hrvatske i Srbije, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) ubrzo srbijanskim kolegama dostavi dokumentaciju o ratnim zločinima u tim logorima koju je ono prikupilo.

U samoj kaznenoj prijavi, ne navode se imena onih koji su zarobljenike maltretirali i ubijali, ali po Šangutovim riječima, oni imaju 54 imena svojih krvnika, dok se u prijavi poimenično navodi više stotina imena žrtava, među kojima ima i oko tristo ubijenih.

Kako je na konferenciji kazala direktorica Fonda Nataša Kandić, vlasti u Srbiji nikad nisu priznale postojanje logora u Srbiji, kroz koje je 1991. i 1992. godine prošlo najmanje osam tisuća Hrvata, a potom i stotine Muslimana, nakon pada Žepe 31. srpnja 1995. godine.

“Moramo utvrditi istinu, jer je to jedini način da budućim generacijama ostavimo pravu sliku o onome što se događalo u prošlosti i jedini način da spriječimo da se takvi zločini ikada ponove”, kazala je Nataša Kandić

Share