Mondo: Odšteta seksualno zlostavljanom romskom dečku

Izvor: Mondo

v97329p0

Fond za humanitarno pravo saopštio je u petak da je Okružni sud u Požarevcu potvrdio presudu Opštinskog suda u Velikom Gradištu kojom je maloletnom Romu I.R. dosudjeno 550.000 dinara zbog seksualnog zlostavljanja koje je nad njim izvršio maloletni I.Ž.

Obeštećenje će, prema presudi, isplatiti zakonski staratelj I. Ž. njegov otac u čijoj je vulkanizerskoj radnji u Miljeviću u opštini Golubac dečak i zlostavljan u pristvu više mladića.

I.Ž. je 22. aprila 2004. godine desetogodšnjeg I.R pretnjama prvo primorao da sam sebe udara šakom po glavi i da udara glavom o zid, a potom da se namaže svinjskom mašću po licu i rukama i “opere” u
kadi punoj prljave vode.

“Uprkos molbama I.R. da ga pusti kući I.Ž. ga je više puta udario šakom po glavi i telu i zastrašivao ga tako što je uperio vazdušnu pušku prema njemu uz pretnje da će ga ubiti ako ne skine pantalone”,
navoedeno je u saopštenju Fonda.

I.Ž. je primorao dečaka da onaniše i da se samopovredi u predelu analnog otvora, da bi mu na kraju pretio nožem, da će ga zaklati u slučaju da nekome kaže šta mu se dogodilo.

Dečak je o zlostavljanju sve ispričao majci, koja je slučaj prijavila policiji nakon čega je protiv tada starijeg maloletnika I.Ž. pred Opštinskim sudom u Požarevcu vodjen krivični postupak i po predlogu Opštinskog javnog tužioca u Požarevcu izrečena mu vaspitna mera pojačanog roditeljskog nadzora.

Postupak za naknadu štete u ime I.R. pokrenuli su 22. marta 2005. godine Fond za humanitarno pravo (FHP), Centar za prava manjina (CPM) i Evropski centar za prava Roma (ERRC) iz Budimpešte.

Share